AUTÓBONTÁS

2018.06.04. 18:45

Letöltendőt kapott környezetszennyezésért egy szolnoki huszonéves

Környezetkárosítás miatt letöltendő börtönbüntetést kapott egy huszonéves fiatalember. Az ügyről a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya számolt be honlapunknak.

Mészáros Géza

Forrás: Shutterstock

Az eset még közel három évvel ezelőtt, 2015. augusztus 22-én történt, a vádlott szolnoki házának az udvarán. Az illető egy személygépkocsi bontását portája gyepén végezte el. A bontott alkatrészeket közvetlenül a fűre rakta.

Ennek eredményeként jelentős mennyiségű szennyező anyag jutott a talajba, melynek alifás (nem aromás) szénhidrogén-koncentrációja az érintett területen a megengedett határérték százszorosára, benzol- és alkil-benzol-koncent­rációja pedig a határérték tizenötszörösére emelkedett, ami kizárólag talajcserével vagy egyéb ártalmatlanítási eljárással szüntethető meg.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, környezetkárosítást követ el számos más eset mellett az, aki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon olyan mértékben károsítja, hogy annak ter­mészetes vagy korábbi állapota csak beavatkozással állít­ható helyre.

Az ügyben 2016. október 21-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig tavaly március 13-án hozott elsőfokú ítéletet, amelyben a büntetett előéletű férfit környezet­károsítás bűntette miatt egy év börtön­büntetésre ítélte. Az ügyben nemrég született meg a jogerős döntés.

Fél év letöltendő börtönbüntetést kapott a férfi
Fotó: Shutterstock

A Szolnoki Törvényszék a másodfokú ítéletében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak, a talaj eredeti állapotát időközben önként helyreállíttató férfival szemben kiszabott börtönbüntetést azonban eltúlzottnak találta.

Annak tartamát ezért a felére, egy évről jogerősen hat hónapra leszállította.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában