SZOLNOK

2018.06.25. 19:45

Medve pancsolt a Holt-Tiszában, most senki sem tudja, hol van

Már a megyeszékhelyen is tiszteletét tette egy barna medve. Hétvégén a Holt-Tiszában örökítette meg egy horgász a fürdőző állatot. A medvének azóta nyoma veszett, és egyelőre azt sem tudni, hogy a múlt héten Heves megyében észlelt egyik állatról van szó, vagy esetleg a korábban, Abonynál feltűnt, majd befogott medve tért-e vissza.

Molnár-Révész Erika

Óvatosan kell bánnunk a medvékkel. A jászberényi állatkertben közelről, de a biztonságot szem előtt tartva nézhetjük meg őket.

Fotó: Banka Csaba

– Szombaton kora este elmentem horgászni a Holt-Tiszára, már mindent kipakoltam, kapásra vártam. Egyszer csak jön a szomszédos stégről a horgásztársam, hogy gyere már!

– Úgy voltam vele, biztos a szákolásban kell neki segíteni, odamentem hozzá... – így emlékszik vissza a hétvégén történtekre a szolnoki Katona Sándor.

Kiderült, nem a merítőhálóval kellett segíteni, ismerőse ugyanis a vízre, egy feléjük úszó állatra mutatott. Egy ideig azt sem tudták, mit látnak.

– Néztük, mi úszik velünk szemben, kutya vagy vaddisznó?

„Aztán rájöttünk, hogy egy medve, ami ki akar jönni a partra.”

– Gyorsan visszaszaladtam a telefonomért, készítettem róla egy nyolc másodperces videót és néhány képet, hogy ne nézzenek őrültnek, ha ezt elmesélem.

– Közben a medve csak úszott az irányunkba, a horgásztársam hangosan szólt, jelezve a medvének hogy ott vagyunk. Az állat kiemelkedett a vízből, ránk nézett, elfordult, és kiúszott a túlpartra, majd eltűnt a nádasban.

– Egyáltalán nem tűnt agresszívnak, bár azért félelmetes érzés volt, ahogy ott úszott velünk szembe – meséli még mindig hitetlenkedve a fiatalember.

Fotó: Magyar Noémi

– Amint értesültünk a medve jelenlétéről, azonnal kimentünk járőrözni – mondja Bódi Andor, a Szolnok Városi Polgárőrség vezetője.

– Szombaton összesen négyen Szandaszőlős-Homokbánya területétől egészen a Holt-Tisza partig járőröztünk, hajnal két óráig, de a medvének híre-hamva sem volt.

– Vasárnap déltől ugyanitt a lovas polgárőreink is kint voltak, ők már nyomokat is kerestek, de semmit nem találtak. Közzétettük a polgárőrség telefonszámát is, aki lát valamit, keressen minket, de hívás sem érkezett azóta sem – tette hozzá az elnök.

A polgárőrök mellett rendőrök, vízi rendőrök, és az ügyben illetékes Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei is keresték a medvét.

– Több helyet átnéztünk, ahol megfordulhatott, de mivel egy medvének nem okoz gondot akár harminc-negyven kilométert is haladni egy éjszaka alatt, nem sikerült érdemben a nyomára akadni.

– Mivel az időjárás jelenleg száraz, nem sok nyomot hagyott maga után az állat. Jelenleg nincs információnk arról, hogy hol tartózkodhat, de feltehetően már Békés megyében lehet.

– Úgy számolom, hogy még szombat éjjel elhagyhatta Szolnok határát – vélekedik Monoki Ákos természetvédelmi őr, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője.

Azt mondja, már egy hete számítottak rá, hogy Szolnok megyében is felbukkanhatnak a múlt héten Heves határában észlelt medvék. A szemtanúk ugyanis Sajókeresztúrnál és Füzesabonynál egyszerre több állatot, egy bocsot és egy kétszáz kilós anyamedvét láttak.

– Már vártuk, hogy Szolnok megyében is megjelenhet majd. Az utolsó információnk múlt hét elején volt róluk, akkor még két állatról tudtuk, hogy errefelé tartanak.

– Viszont az, ami Szolnoknál felbukkant, egyedül volt. Így az sem kizárt, hogy ez ugyanaz a medve, ami már egyszer Abony környékén felbukkant, végül Sándorfalvánál befogták, és felvitték a Bükki Nemzeti Parkba, ahol elengedték.

– De hogy ezt pontosan lehessen tudni, be kellene fogni, hogy benne van-e a mikrochip, mert anélkül csak találgatni tudunk, hogy pontosan melyik állat lehet – teszi hozzá a szakember, aki azt is elárulja, miért lehetséges, hogy ugyanarról az állatról lehet szó.

– Annak a medvének például, ami Abonynál bukkant fel és a média is követett, nem egészen volt természetes a viselkedése, hasonlóan a Szolnoknál felbukkant állathoz. A medve ugyanis ritkán megy ennyire közel az emberekhez.

– Elképzelhető, hogy ez egy fogságban tartott, majd elengedett, vagy szökött állat lehetett. Azt sem tudjuk, hogy annak a medvének lehetett az egyike, amelyiket múlt héten Hevesnél láttak. Mert vagy visszafordultak, de akár le is jöhettek az Alföldre.

– Az is megnehezíti a munkánkat, hogy nagyon sok fals információt osztanak meg az emberek, amelyek teljesen félrevihetik a keresést – mondja Monori Ákos.

A szakember figyelmeztet, ha találkoznánk vele, semmi esetre se menjünk közel az állathoz.

– Még egy jó fotó érdekében sem! Ne ingereljük az állatot, ha kutya van velünk, sürgősen vigyük el a közeléből. Etetni sem szabad.

A medvék gyakorlatilag kerülik az embert, viselkedjünk velük mi is így, tartsuk tőle a távolságot.

– Az a kettő is, ami Heves megyében mozgott, kerülte a lakosokat. Az esetleges találkozás után, amikor mindenki visszanyerte a hidegvérét és megnyugodott, az első az legyen, hogy értesítik a 112-es segélyhívó számon a rendőrséget.

– Közösen megpróbáljuk az információkat ellenőrizni, és megállapítjuk, hogy van-e olyan szükséges teendő, amivel a balesetveszélyt megelőzzük – hangsúlyozza.

Természetes, hogy ezen a vidéken is élőhelyet keresnek maguknak

– A medve ragadozó, de mindenevő. Táplálékának nyolcvan százalékát növényi eredetű élelem teszi ki – mondja Fercsik Péter, a Jászberényi Állat- és Növénykert vezetője.

Szerinte nem kell azon csodálkozni, hogy megjelentek a barna medvék hazánkban is, ugyanis évek óta arról szólnak a hírek, hogy Erdélyben, Szlovákiában, Ukrajnában elszaporodtak, a nagyobb populáció számára pedig nagyobb hely kell.

Óvatosan kell bánnunk a medvékkel. A jászberényi állatkertben közelről, de a biztonságot szem előtt tartva nézhetjük meg őket.
Fotó: Banka Csaba

Úgy véli, természetes folyamat, hogy ezen a vidéken is élőhelyet keresnek maguknak.

– Arra továbbra is rendkívül kicsi az esély, hogy turistaként, járókelőként medvével találkozunk. Azokban a „csodaszerekben” – mint például az, hogy halottnak tettetjük magunkat, vagy hadonászunk –, amelyekről sok helyen hallani, egyáltalán nem hiszek.

– A medvét nem kell ingerelni, mert valóban „nem játék”.

A szakember hozzáteszi, szerinte inkább büszkének kell lennünk, hogy ismét van medve a hazai tájainkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában