SZOLNOK

2018.06.10. 12:26

Évadzáró társulati ülésen egyeztettek a Szigligeti felújításáról (galéria)

Várhatóan nyáron megkezdődik a szolnoki Szigligeti Színház felújítása, melynek során elvégzik az épület javítását, a színpadtechnika fejlesztését, valamint egy mélygarázs építése is tervek között szerepel.

Hutter Zsófia

– Amennyiben a színház a kiköltözési készültséget meg tudja teremteni augusztus közepére, akkor az átköltözésünk szeptember 1-ig megvalósítható és a felújítást el lehet kezdeni – mondta el Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a szombati évadzáró ünnepségen.

Hozzátette, ehhez szükség van a pozitív kormánydöntésre, a kihasználható raktárakra, valamint az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ által megjelölt területek rendelkezésre bocsátására.

– Színházunk, mint a beteg ember kívülről még egészségesnek látszik, de belülről azonban gyorsított tempóban hullik szét. Ezért van halaszthatatlanul szükség a színház felújítására – mondta az igazgató.

Balázs Péter hozzátette, a fejlesztés két fő részre bontható. Ötven százalékban kitér az épület helyreállítására, és ötven százalékban az elmúlt negyedévszázad lemaradását pótló színpadtechnikai fejlődésre, újjáépítésre.

Ez tartalmazza a forgó színpad, digitális tájékoztató elemek, valamint a hang, akusztika és fénytechnológiai elemek beépítését.

– A látogatottságunk összetételén is változtatnunk kellene – folytatta az igazgató.

– Kívülről úgy tűnik, senki nem akarhat többet. Hiszen tavaly a bérletek kilencvenkilenc százalékát eladtuk. Az elmúlt évadban csaknem százötezer nézőnk volt, ami a szolnoki és vidéki nézők között közel fele-fele arányban oszlott meg.

– Azonban ezen változtatnunk kellene. Sok a bérlet, több hozzáférhető jegy szükséges – mondta.

– Meg kell próbálni a fiatalabb és városi korosztályokat megnyerni, hogy a színház közönsége fiatalodjon – emelte ki.

Az évadzáró ünnepségen Szalay Ferenc polgármester is részt vett, aki elmondta nem csak az épület javítása tartozik a fejlesztési munkálatok közé.

– A felújításnak köszönhetően a színház minőségében egészen máshogy tud majd szolgáltatni, és a környezete is megújul – mondta.

– Olyannyira, hogy szeretnénk egy mélygarázst építeni a parkoló mellé, hiszen nagy szüksége van rá a városnak.

A polgármester hozzátette, a tiszti kaszinót is igyekeznek majd a színházhoz csatolni.

„Ez a felújítás nem lesz egy leányálom”

– mondta.

– És nem csak a színháznak, meg az Aba-Nováknak, hanem az egész városnak. Hiszen folyamatosak Szolnokon a fejlesztések, és ez várhatóan tovább folytatódik.

Szalay Ferenc elmondta egy hatvanöt hektáros ipari parkot nyitnak majd a 4-es kivezető szakaszán Abony felé, a jobb oldalon.

– Szolnok is eljutott arra a szintre, hogy egyre többen jönnek és keresik – emelte ki a polgármester.

– Ha készen lesz a 4-es út, az a cégek Szolnokra jövetelét is jelentősen befolyásolja majd.

A rendezvényen Szalay Ferenc elmondta, Balázs Péter szerződését egy évvel meghosszabbítják, így ő vezényli le a felújítási munkálatokat és közben vezeti a színházat is. De az igazgatóval úgy döntöttek, a fejlesztés befejeztével vezetőváltás lesz és elindulnak a fiatalítás irányába.

Az ünnepségen átadták a Szigligeti díjakat is, melyet idén Csiffó Adriána és Ignácz György vehetett át.

Támogatásból újul meg a színház

Több hazai színház is megújul több mint negyven milliárd forint kormányzati támogatásból, így a szolnoki színház is.

A Szigligeti Színház fejlesztésének előkészítéséhez kétszázötven millió forint támogatást biztosít a kormányzat, újjáépítése a kiviteli tervek szerint közel öt milliárd forintba kerül majd – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában