OLVASÓINK JELEZTÉK

2018.06.28. 14:00

Borzasztó állapotban van a kunszentmártoni Alsó-temető

Vajon ki a felelős a kunszentmártoni Alsó-temető állapotáért? Kinek a feladata a növényzet gondozása, a fűnyírás, a hulladéktartó konténerek elszállítása? Hírportálunk utánajárt.

Joó Zsuzsa

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Bár a kunszentmártoni Felső-temető állapota sokat javult azóta, amióta a Városgondnokság besegít a terület gondozásába, néhány lakos szerint mindez nem mondható el az Alsó-temetőről. Problémájukkal levélben keresték meg szerkesztőségünket.

Leírták, hogy a hozzátartozók sírjához állítólag térdig érő gazban lehet csak eljutni. Változás akkor sem történt, amikor gondjukat Hoffman Zsolt jegyzőnek is jelezték, segítséget kérve tőle.

„Azt a választ kaptuk, hogy a temető tulajdonosa a római katolikus egyház, és a tulajdonos feladata a temetők rendben tartása. Jegyző úr elmondta, felajánlotta az önkormányzat az egyháznak, hogy az egyik temetőben térítésmentesen levágják a füvet, és ez a Felső-temető.

Kérdezem én és még sokan mások: az Alsó-temető nem tartozik Kunszentmártonhoz?” – áll a panaszos levelében, aki azt is megjegyzi, hogy változatlanul csordultig vannak a szeméttárolók, és csak ott vágják le a füvet egy sávban, ahova éppen temetnek.

„Mindennap járok a szüleim és az anyósomék sírjához virágot locsolni, tapasztalom, milyen siralmas a temető állapota. Ez nem csak az én problémám, de sajnos mindenki csak a temetőben és az utcán méltatlankodik, senki nem mer vagy nem akarja felhívni a vezetőség és a nyilvánosság figyelmét” – olvasható a szerkesztőségünknek elküldött e-mailben.

Képünk csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

A felvetéssel mind az önkormányzatot, mind a plébániát megkerestük. A válaszok megértéséhez érdemes tudni, hogy jelenleg átmeneti állapot uralkodik a kunszentmártoni temetőkben, üzemeltetőváltás miatt.

Már nem dolgozik az a cég, amely idáig gondozta a temetőket, de még nem kezdte el a munkát az új vállalkozás, az egyébként egyházi fenntartású Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft.

Amit vállaltak, azt teljesítették is

– Az átmeneti állapot kezdetekor a Városgondnokság segített a plébániának azzal, hogy egy közmunkást a Felső-temetőbe irányítottunk, hogy ott dolgozzon – mondja Wenner-Várkonyi Attila polgármester.

Hozzáteszi, több közfoglalkoztatottat nem tudnak nélkülözni, hiszen a városnak is nagyon sok füves területe van, melyeknek rendben tartása kizárólag az önkormányzat feladata.

– Az atyával úgy beszéltük meg, mi csak a Felső-temető gondozásába segítünk be, az Alsó-temető fűnyírását a plébánia intézi. Ha ezt nem tette meg, az nem a mi hibánk. Mi, amit vállaltunk, tejesítettük. Ráadásul évente egymillió forintot adunk a plébániának a temető fejlesztésére.

Nem tudni, végzi-e már a munkát

A Szent Márton Plébániát levélben kerestük meg kérdésünkkel. Azonban még nem érkezett válasz. Kalaman János plébániai kormányzó korábbi levelében azonban arról írt, hogy a fűnyírás szakaszosan valósítható meg, így lehet csak elkerülni a szertartások megzavarását.

Áprilisi leveléből az is kiderült, hogy az új szolgáltató várhatóan június 1-től veszi át a temetők üzemeltetését. (Hogy ez megtörtént-e, nem tudni – a szerk.) A tevékenységet a Szeged-Csanádi Egyházmegye által alapított gazdasági társaság, a Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft. végzi, amely az egyházmegye püspöki hivatalához tartozó plébániák területén fenntartott temetők üzemeltetési feladatait látja el.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: burst.shopify.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában