Jászkunság

2018.07.16. 19:53

A diákok közösségi szolgálata is lehet móka és kacagás

Van, aki könyveket rendezget, más gyerekekre felügyel vagy kézműveskedik. Akadnak olyanok, akik kutyát sétáltatnak, kerekesszéket tolnak vagy patikában váltanak ki vényt. Mert hasznosnak lenni bárhol lehet.

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– A legtöbb közösségi munka, melyet szívvel-lélekkel végeznek a diákok, életre meghatározó élményt nyújt számukra – vélekedik Szabó Endréné pedagógus.

– A legfontosabb, hogy a gyerekek felmérjék, hogy miben lehetnek hasznára másoknak, egy helyi közösségnek, a környezetünknek. Ez a program, a szolgálat célja.

Ismeretes, 2016. január 1-jétől kötelező érettségi előfeltétel az ötven órás iskolai közösségi szolgálat. A diákok maguk választhatják ki iskolájuk lehetőségei közül, hogy milyen tevékenységet akarnak végezni.

A közösségi szolgálat lehet például szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, egyéni vagy csoportos tevékenység. Az ötven órát több év alatt is lehet teljesíteni, előnye, hogy így többféle dolgot tudnak a fiatalok kipróbálni. Akár a nyári szünetben is.

A megyében számos helyen, szervezetnél lehet a fiatalnak önmagát hasznossá tennie.

Szolnokon az egyik legnagyobb „foglalkoztató” a Verseghy Ferenc Könyvtár. Czakóné Gacov Katalin igazgató arról beszélt, hozzájuk tényleg szívesen járnak segíteni a középiskolások, hiszen az a munka, amit ott végeznek, nem megerőltető.

A számok magukért beszélnek: 2016-ban 16 iskolával voltak kapcsolatban és 196 diák töltötte náluk közösségi szolgálatát, összesen 2157 órában.

– A fiatalok egyebek között polcokat rendeztek, címkéztek és ott voltak tagintézményeink rendezvényein is – árulja el az igazgató. A legtöbben komolyan veszik a közösségi szolgálatot, de egy-egy programunknál több diáksegítőt is hívunk, gondolva az esetleges „lemorzsolódásra” – teszi hozzá.

A Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokságnak is több iskolával van megállapodása. Fábián Attila tűzoltóparancsnok szerint ők igazán rugalmasak.

Ha egy diák bejelentkezik hozzájuk, hogy szeretné a közösségi szolgálatot náluk eltölteni, a megyei katasztrófavédelemtől lekérik, hogy van-e együttműködési megállapodás az iskolájával. Ha nincs, gyorsan kötnek egyet az intézménnyel.

– Nálunk nem a tényleges munkáról szól a közösségi szolgálat, hiszen a gyerekek nem mehetnek ki semmilyen eseményhez, balesethez, tűzhöz. Ehhez legalább negyvenórás alapképzettséggel kell rendelkezni.

– Mi inkább oktatjuk a középiskolásokat. Beszélünk arról, mi a feladatunk, mivel foglalkozunk. Jelenleg hatan járnak hozzánk, nagyon is szívesen! Berendeztem ugyanis a laktanyában egy kondiparkot, vittem be zeneládát, lehet súlyzózniuk. Ki is használják a lehetőséget a diákok!

A fiatalok a megyei Civil Információs Centrumnál (CIC) is teljesíthetik az előírt 50 órás közösségi szolgálatot. A 16–18 éves fiatalok a programok lebonyolításánál segíthetnek. A nagyobb rendezvényeken, mint például a Civil Kavalkád, hoszteszfeladatokat látnak el, jelenléti íveket íratnak, ételosztásban működnek közre.

Tavaly ötvenen fordultak meg náluk, idén húszan, és a szeptemberi kavalkádon is 20 fiatal munkájára számítanak.

Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock

Azoknak a fiataloknak, akik a törökszentmiklósi Kapocs a Mozgássérültek Segítésére Alapítványnál segédkeznek, nehezebb a dolguk.

– Egyesületünkhöz a helyi katolikus gimnáziumból járnak ki közösségi szolgálatra a többnyire 14 és 17 év közötti fiatalok – mondja Ladányi Istvánné, az alapítvány elnöke.

– Már biztosan voltak nálunk tizenöten-húszan, egyesületünk tagjai pedig nagyon örülnek a fiatalok jelenlétének – osztja meg tapasztalatait az elnök. Hozzáteszi, eleinte a fiatalok félve segítenek a mozgáskorlátozottaknak – például amikor egy kerekesszéket kell átemelni a küszöbön –, de idővel mindez gördülékenyebbé válik.

Amolyan „álommelóként” tekintenek a gyerekek a Kéz a Mancsért Egyesületnél végezhető munkákra. Persze csak azok, akik szeretik a kutyákat. Az állatvédő szervezetnél minden örökbefogadó napon diákok felügyelnek a kutyákra és segítenek a tápgyűjtésnél.

Máskor pedig kutyákat sétáltatnak az ideiglenes befogadóknál. Hogy mindez nem is munka, hanem „buli”? A közösségi szolgálat célja éppen ez: érezzék a fiatalok, hogy másnak segíteni nemcsak hasznos, hanem szórakoztató is lehet!

Nem munka, inkább szórakozás!

– Igazán „testhezálló”, az érdeklődésemnek megfelelő munkát végzek a Szandaszőlősi Művelődési Házban – meséli a szolnoki Turza Viktória.

– A Széchenyi István Gimnázium rajz tagozatára járok, itt, a „művházban” pedig rendezvényeken segítek.

– Most például dekorációkat készítek az esti lampionos felvonuláshoz. Kell ennél klasszabb munka? Nem is munka ez, inkább szórakozás! – vélekedik a szeptembertől már tizedikes diáklány, aki eddig harminc órát töltött el Szandaszőlősön, közösségi szolgálatot végezve.

Úgy tervezi, nem is megy máshová, annyira jól érzi magát a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában