FOTÓKKAL!

2018.07.01. 15:21

Egy kis ízelítő: mutatjuk, milyen volt a karcagi Birkafőző Fesztivál

Több ezren látogattak ki szombaton a Múzeumparkba, a XX. Karcagi Birkafőző Fesztiválra, ahol a jórészt karcagi és környékbeli versenyzők mellett az ország távolabbi részéről is érkezett a 250 főző. A nap során a 400 kaszrolyban, bográcsban 20 ezer adag birkapörkölt főtt és fogyott el.

Daróczi Erzsébet

– Nálunk a birkafőzés tudománya generációk óta apáról fiúra száll – mondta a karcagi id. Csontos György, aki mellett ott főzött felesége, fiai és unokái.

– A jó pörkölt már a birka kiválasztásánál eldől, hiszen az adja meg fele részben a pörkölt alapját. Fontos a fával, öntöttvas kaszrolyban való főzés, és az, hogy csak hagyma, paprika, és só mehet a pörköltbe – hangsúlyozza Csontos György, aki szerint a sziken nőtt birkából van jó karcagi módra készül – perzselt körömmel, fejjel, hagyományos fűszerezéssel – készült pörkölt. Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke pörköltjében juhász hurkát is főzött.

– A karcagi módra felkészített birkapörköltben fő a juhbélbe töltött kenyér. Amikor a kenyér megszívja magát a szaftból nagyon finom lesz, régen a bor, ma a sörkorcsolyát jelentette. Én is nagyapámtól tanultam a készítését, régen a juhász hurka nagy érték volt.

A délvidéki Bácskossuthfalváról érkezett Seffer Attila. – A mi pörköltünk levesesebben készül, s a végén megspékeljük egy kis káposztával a tetejét. Most azonban a karcagi főzősegítségemmel úgy döntöttünk, hogy bár hoztam káposztát, azt most elgurítjuk és karcagi módon főzünk, mert szeretném átvenni a nagykunsági ízeket, fortélyokat. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint a fejben dől el minden.

– Ha az embernek a nyelvében, fejében van egy karcagi birkapörkölt íz, tudja milyennek kell az övének is lennie. Ezért tudnak a karcagiak jót főzni. Remélem a nap végére az enyém is olyanra fő, amilyennek lennie kell, amilyen ízre emlékszem – mondta a képviselő.

– Húsz évvel ezelőtt a Múzeumparkban kb. 30-32 főző és néhány száz fő résztvevő volt. Ma már több százan főzik itt a birkapörköltet. Bízom abban, hogy ez még 20 év múlva is így lesz – mondta Dobos László polgármester.

Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök helyettes szerint a birka gazdasági ágazat is. – Ne felejtsük el, 1 millió 200 ezer birka van Magyarországon. Körülbelül 14 ezer tonna birkahúst exportálunk évente, amiből 12-13 milliárd forint bevétele van az országnak.

– Épp ezért nemcsak a birkafőző hagyományokat, a szülőföld szeretetét tarjuk fontosnak, hanem azt is, hogy holnap is legyen olyan szakember, aki a jószágot kihajtja a legelőre – hangsúlyozta Varga Mihály. Dr. Berkó Attila kormánymegbízott szerint nagyon jó látni, hogy Karcag utcái megtelnek ezeken a napokon a népi hagyományokkal és a karcagi vendégszeretettel.

A Benke László vezette szakmai zsűritől hatan-hatan vehettek át bronz, ezüst és arany minősítést. Utóbbiakat kapták: Kovács Sándor Túrkeve, Agócs Zoltán, Csanádi Istvánné, Nagygyögy Jenő, id. Csontos György és Kiss István – ők mindannyian karcagi versenyzők voltak. A XX. Karcagi Birkafőző Fesztivál legjobb pörköltjét is Kiss István készítette, így megvédte tavalyi címét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában