VIDEÓVAL

2018.07.06. 17:30

Afganisztánban is néptáncolt a szolnoki katona

Kabdebon Szabolcs neve sokaknak ismerősen csenghet. Ő az a szolnoki katona, aki afganisztáni kiküldetése alatt azzal vált ismertté, hogy magyarpalatkai korcsost táncolt március 15-én, megemlékezve nemzeti ünnepünkről.

Hutter Zsófia

– Édesapám töltötte fel a videót az internetre – kezdte Kabdebon Szabolcs, aki az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison szolgál hajtómű-mechanikusként.

– Úgy indult a történet, hogy kint, Afganisztánban is méltóképp szerettük volna megünnepelni a szabadságharc évfordulóját. Rendeztünk egy helikopter-szimulátorversenyt, majd felújítottunk és lefestettünk egy bázison található kopjafát.

– És bár elsőre nemet mondtam a felkérésre, végül mégis úgy döntöttem, népviselet nélkül is, egyenruhában táncolok egyet – mesélte a már több mint egymillió megtekintésnél járó videóról a fiatalember.

Hozzátette, azért gondolta meg magát, mert mióta táncol, minden évben szerepelt valamilyen megemlékezésen, és nem akarta megtörni ezt a hagyományt.

– Nagy sikert aratott az előadásom már a jelenlévők között is – folytatta. – S mivel édesapám a legnagyobb kritikusom, ezért kérte, küldjem el a táncról készült felvételt. Annyira tetszett neki, hogy úgy döntött, feltölti az internetre, így a család, a barátok is láthatják majd. Ez lett belőle – nevetett.

A táncos katona azt is elmondta, a néptánc már kisiskolás korában a mindennapjai részévé vált.

– Szandaszőlősön kezdtem az általános iskola mellett, majd 2004-ben a szolnoki Tisza Táncegyüttes tagja lettem, ahol azóta is táncolok – mondta. – Kilenc éve pedig igyekszem a Szolnok környéki fiatalokkal is megszerettetni ezt a művészeti ágat.

Megtudtuk, Szabolcs a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos és próbavezető szakát már elvégezte, szeptemberben pedig kezdi a mesterképzést.

A szolnoki Kabdebon Szabolcs életének már gyermekkora óta része a néptánc, ma már fiatalokat is oktat
Fotó: Beküldött fotó

– A honvédség szerencsére partner ebben a dologban – mondta. – Az egyetemet is munka mellett végeztem el, és a fellépéseimnél szintén segítőkészek. A feletteseim mellett a közvetlen munkatársaim is készségesek. Nagyon örülök, hogy számíthatok rájuk minden helyzetben.

Szabolcs kiemelte, nagy büszkeség számára, hogy Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője is látta a videót.

– Nem csak hogy látta, de kielemezte az előadásomat, és meghívott az együttesbe – árulta el a fiatalember. – Hamarosan ennek is eljön az ideje, mert már jelezték, hogy milyen műsorokban számítanának rám.

A hobbi is megfér a katonasággal

– Ezzel népszerűsíthetjük a honvédséget is – mondta Szabolcs. – Hiszen mint minden munkának, ennek is megvannak a maga nehézségei, viszont ebből a videóból pont az látszik, hogy ettől függetlenül bárkinek lehet hobbija.

Ahogy a fiatalember elmondta, sokan úgy képzelik ezt a hivatást, hogy aki katona, az semmi mással nem foglalkozik.

– Pedig ez nem így van – folytatta. – Egy ilyen munka mellett is lehet az embernek olyan hobbija, amiben ki tud teljesedni. Erre nagyon jó példa az én videóm is – tette hozzá a táncos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában