MEGHALT EGY KISFIÚ

2018.07.27. 19:50

Szörnyű tragédia: tilos fürödni az abonyi Mikes-tóban

Egy nyolcesztendős kisfiú fulladt bele az abonyi Mikes-tóba kedden délután. A gyermek a még kisebb testvéreivel, felnőtt nélkül játszadozva csúszott bele a gyorsan mélyülő tározóba. A helyszínen jártunk…

Mészáros Géza

Uniós támogatással, hat évvel ezelőtt bel- és csapadékvíz-tározót hozott létre az abonyi önkormányzat – más telekrészek mellett – a Mikes Kelemen utca 2972-es helyrajzi számú területen, az addig „kivett mocsár” megnevezésű ingatlanon.

A Mikes-tó 2012 óta a város egyik értékes gyöngyszeme. A víztározó köré díszkőburkolatot raktak le, padokat, kandelábereket telepítettek. Az egykoron áruházként működő, mára kihalt méretes üzlethelyiség mögötti Mikes-tó a horgászok, kocogók, kerékpározók paradicsoma lett.

Az önkormányzat szépen gondozza, ez látszik is a halakkal teli állóvíz környezetében. A városvezetés kitétele, hogy télen ne korcsolyázzanak a kellően vastagra sosem fagyó jegén, nyáron pedig ne fürödjenek a gyorsan mélyülő, helyenként másfél-két méter mély, sűrű iszap altalajú tóban. Utóbbit körös-körül figyelmeztető táblák is jelzik.

– A szerencsétlen haláleseten túl azt sajnálom, hogy nem maradtam még egy kis időt a tónál – jegyezte meg csütörtökön megrendülten Nagy Gergő, a kedden, egy nyolcéves kisfiú halálával végződő végzetes esemény színhelyén.

A 28 éves helyi fiatalember csütörtökön délelőtt ugyanúgy pontyokra és kárászokra „vadászott” horgászbotjával, mint két nappal korábban, délután.

– Talán, ha fél órával később történhetett a tragédia, mint ahogy én elmentem onnan. Legalábbis így tudom. Ha maradok még, talán figyelmeztethettem volna a kicsiket, de akár életet is menthettem volna – véli.

Gergő hírportálunknak elmondta, hogy a Mikes-tóban nagyon ritkán fürödnek emberek.

A tó melletti házak egynémelyikét életvitelszerűen, másokat nyaralóként használnak. Ottjártunkkor ide is, oda is beköszöntünk, s érdeklődtünk a történtek felől, de senki sem akart beszélni az esetről. Két, a Mikes-tónál kisbuszra váró asszony azonban szóba elegyedett velünk.

– Ott lakik a hölgy abban a sárga, hosszú házban – mutattak az ugyancsak üzemen kívül helyezett fürdőszoba szalon mögötti göröngyös utca egyik épületére. A Mikes-tóhoz e ház mindössze pár száz méternyire áll, innen mentek játszadozni a gyerekek a tározóhoz. Az asszonyok elmondták, a nő az elhunyt, nyolcesztendős kisfiú nevelőanyja.

Felkerestük a házat, egy megtermett fiatalember és pórázról elengedett harci ebe jött ki a kerítés nélküli kapun.

– Nincs itthon! – mindössze ennyit felelt, amikor közöltük, kit keresünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában