TISZASZENTIMRE

2018.07.18. 19:42

Közel a kilencvenhez is vidám és egészséges Pifike néni

Rendkívül sokoldalú hölgy Cossuta Béláné Lejeune Paula. Gyors- és gépírónak tanult, járt szabás-varrás tanfolyamra is. Akkor sem ijed meg, ha zongorához kell ülnie, egy időben oktatta is a klasszikus hangszer tudományát. Anyanyelvi szinten beszél németül, tudását pedig előszeretettel adja át a következő generációknak.

Ujvári László

Pifike néni közel kilencven évesen is jó egészségnek örvend.

Fotó: Ujvári László

Családjuk Svájcból származik, édesapja még Genfben született, mindössze 12 évesen került Magyarországra. Egy családhoz került, hogy franciául tanítsa őket. Az első világháború után már nem tudta felvenni a kapcsolatot családjával, így végül Magyarországon maradt.

– Furcsa, de édesapám tökéletesen megtanult akcentus nélkül magyarul beszélni. Tiszaszentimrén, a canstatti Schilling bárói család uradalmában élt. Itt születtem én is, 1929-ben – kezdte Pifike néni.

A faluban mindenki csak így ismeri, ezt a nevet még édesapja ragasztotta rá gyerekkorában. Nem is csoda, hiszen leánykori családnevével nehéz boldogulni, örökös félreértések alapját szolgáltatja. (A Lejeune francia családnév, magyarul ejtve Lözsön)

Nagyszülei házában találkozunk. Az ingatlan – nem tudni pontosan – de legalább 130–140 esztendős lehet. Gondosan rendben tartott, takaros kis ház. A vastag vályogfalak pótolhatatlan hűvöst adnak a forró nyári napokon.

Beszélgetésünk alkalmával volt szerencsém megtapasztalni.

Pifike néni Egerben kezdte a gimnáziumot, tanulmánya azonban a világháború miatt félbeszakadt, később azonban Budapesten szerzett érettségit.

– Mi, akik 1949-ben érettségiztünk, mindenről lemaradtunk. Nem kellettünk. Mivel felekezeti iskolában végeztünk, innen nagyon nehéz volt továbblépni abban a rendszerben – idézte a keserű emléket.

Édesapja ekkoriban a Schilling-uradalom gazdasági titkára volt, így hazaköltözött Tiszaszentimrére. Nem sokkal később rátalált a szerelem, amit 1951-ben házasság követett. Három gyermekük született, két fiú és egy lány.

– Öt unokám és három dédunokám van, de remélem, tovább nő még ez a szám – mosolyodott el egy pillanatra.

Közel negyven éve már, hogy elveszítette férjét. Régi serlegei most is ott sorakoznak a vitrinben, hiszen eredményes sportoló volt.

Mikor Pifike néni nyugdíjba vonult, a tiszafüredi gimnázium akkori igazgatója kérlelte, tanítson. A rendszerváltozás után a tanári pálya bizonyos területein ugyanis szakemberhiány lépett fel, főleg az idegennyelv-oktatásban.

Nyelvtudása nagy értéknek bizonyult, hiszen anyanyelvi szinten beszél németül.

Pifike néni közel kilencven évesen is jó egészségnek örvend.
Fotó: Ujvári László

– Nem volt papírom róla, így értelemszerűen többet kellett nyújtanom, mint a kollégáknak. Három évig tanítottam a gimnáziumban – mondta.

Ezután otthon is egyre több tanítványa volt, általános iskolástól az egyetemistáig sokan keresték fel. Egy-két évvel ezelőtt is volt néhány diákja.

Bevallása szerint, egyetlen titka van: szeretni kell a gyerekeket. A fiatalok érzik a törődést és a figyelmességet, amit meg is hálálnak.

Életében mindent kiadott magából, amit csak tudott. Mindenhol szeretett volna helytállni, gyerekei sosem hallották panaszkodni. Figyelt rá, hogy ne tegye saját problémáit gyerekei, unokái vállára.

Ezt a szokását most is tartja, alapvetően vidám jellem, amihez jó egészség társul. Közel kilencvenéves, de nem szed gyógyszereket, kizárólag vitaminokat.

– Nagyon sok energia és akarat kérdése, hogy az ember fenntartsa életkedvét, vidámságát – magyarázta.

– Nekünk, időseknek nem az a feladatunk, hogy másokat nyaggassunk a gondjainkkal, hanem figyelnünk kell gyermekeinkre, unokáinkra. Reményt és erőt adni nekik, ez a mi dolgunk – vélekedett Pifike néni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában