SZOLNOK

2018.08.23. 13:45

A lehető legjobb helyre kerültek a könyves felajánlások

Azonnal érezni lehet az új könyvek illatát, ahogy belépünk a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szolnoki Családi Átmeneti Otthonának egyik termébe.

Molnár-Révész Erika

A két intézményvezető a gyerekekkel és a könyvekkel.

Fotó: Mészáros János

Az asztalon többnyire színes, illusztrációval bőven ellátott mesekönyvek sorakoznak, de megtalálhatóak az izgalmas regények és kötelező olvasmányok is.

Az ajándékot most kapták a könyvtártól...

A Verseghy Ferenc Könyvtár adománya szemmel láthatóan örömet okoz az itt lakóknak és dolgozóknak egyaránt.

– „Az erdő lakói!” – mutatja a színes, kemény fedeles kötetet egy tizenegy éves kisfiú. Ezt választotta.

– Mert szeretek olvasni, és szeretem az állatokat is – indokolja döntését, miközben szüntelen a könyvet lapozgatja.

– Nagyon örülök neki, mert így legalább a gyerekek olvashatnak, tanulhatnak. A kicsinek mesét tudok olvasni, én örülök neki nagyon – mondja a nehézségek ellenére mosolyogva a kisfiú édesanyja, Gabi. Öt gyermekével él itt, három hete érkeztek.

– Amikor idejöttünk, sajnos semmi ilyesmit nem tudtunk magunkkal hozni. Gyorsan kellett jönnünk... – meséli az édesanya.

Nincs ezzel egyedül. A negyven férőhelyes otthonban most harminchatan laknak, hasonlóan Gabihoz, csak a legszükségesebbeket hozták magukkal.

– Ez egy nagyszerű lehetőség éppen most, tanévkezdéskor, hiszen a könyvek között kötelező olvasmányokhoz is hozzájutnak a gyerekek, melyeket a szülőknek nincs lehetősége megvásárolni.

– Ezeknek a gyerekeknek nem volt ilyen élményben részük korábban. Meg tudjuk nekik mutatni, milyen az, amikor könyvet foghatnak a kezükben, érzik az új könyv illatát, az olvasás megszerettetése is könnyebb lehet ezzel – mondja Sándorné Pólik Róza intézményvezető.

A köteteket az ünnepi könyvhéten, júniusban gyűjtötte a Verseghy Ferenc Könyvtár. Idén ez már a harmadik ilyen jótékonysági akció. Ide, az otthonba kétszázhúsz darab kötetet hoztak.

A két intézményvezető a gyerekekkel és a könyvekkel.
Fotó: Mészáros János

– Az a célunk az akcióval, hogy mindenkihez eljussanak a könyvek és a benne lévő értékek. Itt olyan családok laknak, akiknek nincs otthonunk. Ha volt is valaha otthon egy könyvespolc, amikor hirtelen költözniük kellett, nyilvánvalóan csak a legszükségesebbeket vették magukhoz.

– Ezért gondoltuk, hogy itt biztosan jó helyen lesznek ezek a könyvek – mondja Czakóné Gacov Katalin, a könyvtár igazgatója.

Hozzáteszi, az ünnepi könyvhéten több mint félezer kötet gyűjt össze, hiszen idén nem csak gyermek, de felnőtteknek szóló könyveket is kaptak adományba az olvasóktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában