PRIMA-DÍJ JELÖLT

2018.08.11. 13:30

Harminc éve áll a Bartók kamarakórus élén Molnár Éva

A megyei Prima díj zeneművészet kategóriájának döntőse, Molnár Éva 1989-től a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus vezetője és karnagya.

Kovács Berta

Molnár Éva.

Fotó: Csabai István

Mezőtúron született, ott járt általános iskolába, majd a szolnoki Tiszaparti Gimnázium ének-zene tagozatán érettségizett.

– Tizennégy éves koromig csak az általános iskolában tanultam zenét, ahogy mindenki más. Sok minden érdekelt, az idegen nyelv és a matematika is, jártam tanulmányi versenyekre is.

– De mindig szerettem a zenét, középiskolába tudatosan jelentkeztem ének-zene tagozatra. Családomban anyai ágon mindenki nagyon szépen tudott énekelni. A gimnáziumban már világossá vált, hogy zenei irányban fogok továbbtanulni – számolt be Molnár Éva pályafutásának kezdeteiről.

A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika–ének-zene szakán diplomázott. „A” kategóriás karnagyi végzettséget szerzett a budapesti Népművelési Intézetben, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán ének-zene, karvezetés szakon szerzett egyetemi diplomát.

A budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolán közgazdász diplomát is szerzett.

Öt évig tanított a Varga Katalin Gimnáziumban, majd 1989-től a Bartók Béla Kamarakórus karnagya, művészeti vezetője.

A kórus mellett 2001–2007 között a Szigligeti Színház operett produkcióiban karigazgató, 2004-től több mint tíz évig a Szolnoki Kodály Kórus karnagya, művészeti vezetője volt. 2017 júliusától a Bartók Kórus önálló intézménnyé alakult, ahol igazgatóvá nevezték ki.

– A fő célom, minél magasabb szinten úgy tolmácsolni a zenét, hogy a közönségnek örömet és színvonalas élményt nyújtsunk – hangsúlyozta.

Molnár Éva.
Fotó: Csabai István

– Januárban a kórus 50 éves fennállását ünnepelhetjük. Az első húsz évben négy karnagy dolgozott velük, az utolsó harmincban pedig mindvégig én. A mi életünkben is voltak persze hullámvölgyek, de mindig sikerült kilábalnunk belőle.

– Kórusunk Magyarország egyetlen hivatásos női kamarakórusa, mely egy éve már önálló önkormányzati intézményként működik, ami óriási eredmény.

Jövőre egy 18 hónapos, januártól 2020 nyaráig tartó, jubileumi rendezvénysorozattal szeretnénk megünnepelni a kórus fél évszázados fennállását. Neves előadóművészekkel, zenekarokkal együttműködve, Szolnok mellett országszerte terveznek előadásokat, jelenleg ezt szervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában