JÁSZKUNSÁG

2018.09.03. 06:58

A megyei pályakezdők is hamarabb találnak állást, mint korábban

Egyre kevesebb a munkanélküli megyénkben. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzése szerint bár az országos átlagtól elmaradnak a számok, mégis kedvező a tendencia.

Szilvási Zsuzsa

Megyénkben is többen dolgoznak, mint egy esztendővel ezelőtt. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Az adatok tanúsága szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 15–74 éves népesség 59,4 százaléka, 166 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 2,1 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Az aktivitási arány 2,6 százalékponttal elmaradt az országostól.

A munkaerőpiacon százötvenkilencezren jelentek meg fő foglalkoztatottként, számuk nőtt az utóbbi időszakban, bár az országos átlagnál kisebb mértékben.

A foglalkoztatási ráta 56,7 százalék, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék. Az inaktívak száma száztizennégyezer főt tett ki, egy százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy tizennégyezer álláskeresőt tartottak nyilván, 22 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A csökkenés mértéke meghaladta az országos átlagot. A pályakezdő álláskeresők száma (1379 fő) negyedével visszaesett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 9,5 százalék volt.

Az álláskeresők közel fele legfeljebb három hónapja, 28 százaléka viszont tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 7,1 százalékkal kevesebb az előző évinél.

Az álláskeresők negyvenhét százaléka legfeljebb az általános iskola nyolc osztályával, huszonhét százaléka szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal, huszonhárom százaléka érettségivel, illetve technikusi végzettséggel, több mint három százaléka pedig diplomával rendelkezett.

Megyénkben is többen dolgoznak, mint egy esztendővel ezelőtt. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

A nyilvántartott álláskeresők huszonnyolc százaléka szociális ellátásban, tizenhárom százaléka álláskeresési járadékban, kilenc százaléka álláskeresési segélyben részesült, mintegy fele viszont nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást.

Jelenleg közel hatezer betöltetlen álláshelyet tartanak nyilván a megyében, ez tizenhat százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Tíz üres álláshelyre huszonöt álláskereső jut, kettővel kevesebb, mint 2017 hasonló időszakában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában