Jászkunság

2018.09.06. 13:52

Most aztán szenvednek az allergiások megyénkben is

Vörös riasztást adtak ki az Alföldre az extrém magas parlagfű-pollenkoncentráció miatt.

Sokak életét megkeseríti a burjánzó parlagfű megyénkben is Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Megyénk a parlagfűvel közepesen fertőzött kategóriába tartozik, de itt is vannak erősen fertőzött területek. A mentesítést belterületen a jegyzők, külterületen a kormányhivatal illetékesei ellenőrzik. Az összes eddig kiszabott bírság elérheti a 2 millió forintot.

– Borzasztó! Mintha az ember folyton náthás lenne! Szemem, szájpadlásom viszket, orrom folyik, tüsszögök – így telnek a napjai mostanság a szandaszőlősi Erzsébetnek, aki gyógyszert szed a tünetek enyhítésére.

– Receptre íratom föl, és orrsprayt is használok, már a szteroidosat. Nem olcsó mulatság! Vihar előtt és után, amikor fúj a szél, az katasztrófa! A munkára is nagyon rányomja a bélyegét ez az állapot, bár irodában dolgozom, így a klíma kicsit enyhít a tüneteimen, mert megszűri a polleneket – teszi hozzá.

Erzsébethez hasonlóan sokan szenvednek jelenleg ezektől a tünetektől, nem véletlenül. Hétvégén az Alföldre piros riasztást adtak ki az extrém magas parlagfű-pollenkoncentráció miatt.

A szennyezettség megyénkben is nagyon magas. A megye fertőzöttsége közepes, de területenként változó. Például Cserkeszőlő, Tiszakürt, Tiszajenő, Tiszavárkony, a Felső-Jászság, Kétpó, Kuncsorba, Mezőtúr, és Túrkeve közigazgatási területe erősen fertőzött.

– Bírságot még nem szabtunk ki, nem ez a célunk, viszont felszólításokat már küldtünk – mondja Illési Sándor, Cserkeszőlő alpolgármestere.

– A felszólításokra általában minden érintett reagál, főleg belterületen. Problémát inkább a viszonylag nagyszámú, külterületen álló elhagyatott porták jelentenek. A közterületeket az önkormányzat tartja rendben. Nagyon figyelünk erre, hiszen Cserkeszőlő közkedvelt pihenőhely. Mindent megteszünk, hogy az ide érkező vendégek ne szenvedjenek az allergia tüneteitől – hangsúlyozza az alpolgármester.

Közepesen fertőzött területnek számít a megyében Szolnok, az Alsó–Jászság, Törökszentmiklós és Fegyvernek határa.

Sokak életét megkeseríti a burjánzó parlagfű megyénkben is
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

– Mi is több felszólítást kiküldtünk már, bírságot még nem szabtunk ki – mondja dr. Pető Zoltán, Fegyvernek jegyzője. – Az ingatlantulajdonosok általában pozitívan reagálnak a felszólításra, a közterületeket pedig közmunkásaink folyamatosan kaszálják – mondja a jegyző.

A Tisza-tó, Karcag, Kunhegyes, Besenyszög és Tiszasüly a gyengén fertőzött területek közé sorolható. A megyének nincs olyan része, ahol ne lehetne a parlagfüvet megtalálni. A kormányhivatal illetékes osztályának munkatársai minden évben július elsejétől folyamatosan, helyszíni bejárással ellenőrzik ezeket.

– A parlagfű elleni védekezés elmulasztása külterületen zömében zártkerti ingatlanoknál fordul elő, azonban nem ritka a betakarított, elhanyagolt kalászos tarlók száma sem.

– Kukorica-, napraforgóvetések és egyéb kapás növények esetében a „forgókban” és a táblaszegélyeken jellemző a parlagfű tömeges jelenléte – tájékoztatta hírportálunkat a Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Akár több millió forint is lehet a bírság

– Eddig 111 felderített parlagfűfolt miatt indult hatósági eljárás, amely 156 ingatlantulajdonost érint. A parlagfűvel fertőzött területek néhány száz négyzetmétertől a két-három hektáros nagyságig fordultak elő.

– Az eddig megindított eljárásokban a bírság várhatóan összesen 1,8–2 millió forint körül alakul majd. A kiszabható összeg 15 ezer és 5 millió forint között lehetséges, a fertőzött terület nagysága és parlagfű-borítottságtól függően.

– Súlyosbító körülmény, ha lakott terület vagy üdülőkörzet van a közelben, ilyenkor magasabb összegű bírságra számíthatnak a tulajdonosok. Szintén magasabb összegű bírságot kaphat, akinél a mulasztás három éven belül ismétlődik – tudtuk meg a kormányhivataltól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában