TISZAFÖLDVÁR

2018.10.25. 13:51

Az EDDA egykori tagjának Amerikában élő fia látogatott Földvárra

Egy, az Egyesült Államokban élő diák vendégeskedett nemrégiben nővérével együtt a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnáziumban. Érdekes szál köti a testvérpárt a tiszazugi városhoz. Látogatásukat az EDDA együttesnek lehet köszönni.

Joó Zsuzsa

A tengerészgyalogosnak készülő Ben a tengerentúli fegyveres erőkről is mesélt.

Forrás: Beküldött fotó

– A budapesti születésű, de ma már Floridában élő Ben ötéves kora óta nem járt Magyarországon. Édesanyja küldte „haza”, hogy nézzen szét immár felnőtt fejjel, milyen az élet Európa kellős közepén, honnan származik is ő – mondja Vass Zoltán, a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium igazgatója.

– Hogy hogyan került éppen Tiszaföldvárra Ben és lánytestvére? A történet elég furcsa, elmesélem...

Mint kiderül, a szálak a rockzenéhez vezethetők vissza. Vass Zoltán, aki korábban maga is foglalkozott zenével, évekkel (sőt, évtizedekkel!) ezelőtt EDDA-rajongó volt. Különösen a legendás alapító tag, a billentyűs Barta Alfonz muzsikája nyűgözte le a nyolcvanas évek elején.

– Az internetnek köszönhetően összebarátkoztunk a híres zenésszel és feleségével, Sophie-val, mely már olyannyira családi szinten elmélyült, hogy először kislányom utazott ki hozzájuk Floridába vendégségbe, később ők látogattak meg már többször bennünket Kunszentmártonban (én ott lakom).

– Most, legutoljára Talfi két nevelt gyermekét fogadtuk nagy szeretettel. A már felnőtt, dolgozó Mónit és a tengerészgyalogosnak készülő fiút, Pintér Bencét (Ben Pintert).

Az amerikai–magyar srác látogatása azonban több volt, mint egy egyszerű családi utazás. Ben ugyanis a három hét alatt ellátogatott a Vass Zoltán által vezetett középiskolába, ahol hosszú évek óta működik közszolgálati (rendészeti, illetve katonai pályára előkészítő) osztály.

Hasonló képzésen vesz részt otthon Ben(ce) is.

– A jóképű fiatalember hamarosan tengerészgyalogosként fog szolgálni az amerikai hadseregben, most utolsó éves az iskolában. Azért tudott Ben a tanév ideje alatt ennyi időre elutazni, mert kiváló tanuló, számos kitüntetést kapott. Így iskolája nyugodt szívvel engedte el Magyarországra.

– Ben nem csak bepillanthatott a magyar rendészeti, katonai orientációs képzésbe, de előadást is tartott az amerikai rendszerről, szokásokról. A földvári diákok lenyűgözve hallgatták amerikai kortársukat, aki kedves akcentussal mesélt magyarul mindenféléről.

A földvári diákok lenyűgözve hallgatták amerikai kortársukat, aki magyarul mesélt nekik.
Fotó: Beküldött fotó

– És bár Ben nagyon jól érezte magát Tiszaföldváron is, honvágya a napok teltével egyre nőtt. Neki már Florida az igazi otthona. De hogy valójában milyen hazánk, szülei szülőföldje, azt most, itt, a környékünkön látta és tapasztalta meg először.

Négy órakor kel

Ben elmesélte az itteni fiataloknak, ne higgyék, hogy Amerikában nem kell keményen tanulni és dolgozni a diákoknak. Ő például minden hétköznap hajnali négy órakor kel, hogy részt vegyen az erősítő edzésen. Hellyel-közzel ugyanolyan tantárgyakat kell tanulni ott is, mint itt.

A katonai képzésben részt vevő diákoknak fess uniformis dukál, amit büszkén viselnek. Az egyedüli könnyebbség talán az a kinti tanulóknak, hogy az iskola befejezésekor nincsen érettségi vizsga, mert ők félévente tesznek záróvizsgát.

Kérdésünkre pedig, hogy Magyarországon milyen tipikus magyar finomságokat fogyasztott Ben, meglepő választ kapunk: ő bizony nem csábult el egyszer sem a paprikás csirke nokedlivel ételek felé. Bárhol is van, szerinte a tudatosság, fegyelmezettség és mértékletesség a fontos, szóval, maradt az egészséges, zöldséges-salátás-csirkés vacsoráknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában