SZOLNOK

2018.10.22. 19:44

Híres alkotókat látott vendégül Szolnok a filmfesztiválon

Alexandre Trauner Art/Film néven rendeztek a napokban fesztivált a TiszapArt Moziban. Az idén először meghirdetett európai nagyjátékfilmes versenyprogramjában a zsűri a látványtervezőket díjazta.

Munkatársainktól

Jelenet a Spanyolország királynője című filmből, amelynek látványtervezője kapta a fődíjat. Az alkotást magyar csapat is segítette.

Forrás: Beküldött fotó

A fesztivál elismeréseit a szombat esti záróünnepségen adták át a Szolnoki Galériában. A gálán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta, a fesztivál a város egyik jelentős ünnepévé vált.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Magyar Művészeti Akadémia által is támogatott fesztivál záróünnepségén Demeter István, fesztiváligazgató köszöntőjében kiemelte: idén új kategóriával kibővülve, a látványtervezők munkássága előtt tisztelgő válogatást mutattak be.

Öt nap alatt több mint 100 vetítést tartottak. Ezek közül 10 film az európai nagyjátékfilmes versenyprogram része volt, 82 a képzőművészeti filmes versenyprogram részét képezte, 23 film szerepelt a panorámaprogramban. A nagyjátékfilmes zsűriben foglalt helyet Allan Starski, Oscar-díjas látványtervező, Didier Naert, francia látványtervező és Rajk László látványtervező.

A fődíjat a Spanyolország királynője című film látványtervezője, Juan Pedro de Gaspar nyerte, a polémikus megközelítéséért, illetve a magyar csapat szakszerű mestermunkájáért/mesteri szakértelméért, amivel valóra váltották a látványtervező elképzeléseit.

Jelenet a Spanyolország királynője című filmből, amelynek látványtervezője kapta a fődíjat. Az alkotást magyar csapat is segítette.
Fotó: Beküldött fotó

A második díjat az észt November című film látványtervezője, Matis Mäestu kapta.

A harmadik díjat Patrick Dechesne, Alan Pascal kapták a Királyi játszmák című francia film látványtervezéséért.

A zsűri különdíjában részesült az Örök tél című film és látványtervezői: Nánássy Zsolt és Horváth Viktória.

A képzőművészeti kategória fődíját Martin Cooper kapta A lélek nyomai (Traces of the soul) című filmjéért.

A kategória megosztott második díját kapja: Traub Viktória, Sellők és Rinocéroszok című filmje és Horváth Mária Cigánymesék: Hogyan lett az ember? című filmje.

A kategória harmadik díja, a legjobb művészportré: Jarosław Migoń Egy néző naplója (Diary of a Beholder) című film kapta. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjában részesült Sulyok Gabriella Üzenet című filmjéért. Kollarik Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja gondolatait Demeter István fesztiváligazgató tolmácsolta.

– A Médiatanács hosszú évek óta elkötelezett támogatója a fesztiválnak, amely egyértelműen kiállta az idők próbáját, és évről évre egyre kiemelkedőbb szakmai programmal várja a filmszerető közönséget.

A tanács kiemelkedően fontos feladatának tekinti a hazai rendezésű nemzetközi filmfesztiválok támogatását, hiszen ezek a kulturális értékteremtés olyan egyedi eszközei, melyek egyrészt kiváló bemutatkozási és megméretési lehetőséget biztosítanak a feltörekvő fiatal filmes nemzedékek számára, másrészt pedig alkalmat teremtenek arra, hogy a hazai filmszerető közönség néhány nap alatt a nemzetközi filmtermés legjavát megismerhesse.

Egy-egy különleges díszvendég meghívásának köszönhetően pedig mind a filmes szakemberek, mind pedig a filmszerető közönség egyedülálló élménnyel gazdagodva térhet haza. Peter Greenaway idei látogatása például mindannyiunk számára életre szóló élményt jelent.

Mindezek miatt döntött az elmúlt hat évben újra és újra úgy a Médiatanács, hogy díjfelajánlással támogatja a fesztivált – üzente Kollarik Tamás.

A történelmi filmek is kellenek

A fesztivál keretében fi lmszakmai kerekasztal-beszélgetést tartottak Filmsikerek – Múlt, jelen, jövő címmel, amelyen a Magyar Nemzeti Filmalaptól Havas Ágnes vezérigazgató, a Magyar Nemzeti Filmarchívumtól Ráduly György igazgató, a Magyar Művészeti Akadémiától Kucsera Tamás főtitkár, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetétől Kocsis Miklós igazgató, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsától Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora volt jelen.

Az NMHH Nemzeti Filmiroda részéről Taba Miklós igazgató, a Nemzeti Kulturális Alap Filmművészet kollégiuma részéről Lajos Tamás elnök, a RomisFilm-től Cobler Ádám producer vettek részt a fórumon.

Kucsera Tamás kiemelte, hogy a fesztiválsikerek nem elegendők, fontos hogy a nézőket rászoktassuk a kultúrára. A tanácskozáson felmerült a közvéleményt foglalkoztató, közérdeklődére számot tartó történelmi filmek gyártásának kérdése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában