SZOLNOK

2018.10.02. 15:23

Jelentős fejlődés előtt áll a légierő Szolnokon

Komoly fejlesztés előtt áll a hazai légvédelmi rendszer – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter a jánoshalmi 102. Légvédelmi Tüzérezred megalakulásának 60. évfordulója alkalmából tartott parancsnoki értekezleten.

Pozsgai Ákos

Fotó: Csabai István

A honvédelmi tárca vezetője elmondta, a kormány elé került a korszerű légvédelmi rakétakomplexumok irányításához szükséges vezetési rendszer kialakítása. Ez a legújabb kihívásoknak is megfelel.

A miniszter szólt a légierőnél várható fejlesztésekről is, ami Szolnokot érinti. Elmondta, öt MI 17-est felújítottak, ezen kívül három MI 8-as és tizenkét MI 24-es felújítását ütemezték be.

Ebből vélhetően nyolc lesz, négyet már felújítottak, és további négy hamarosan visszaérkezik, teljesen felújítva. Ezek várhatóan 2025-ig szolgálnak majd a légierő kötelékében.

Ezek mellett 2019-re megérkeznek az új típusú könnyű Erbas H145M típusú, új, korszerű, gyári helikopterek, amelyek arra lesznek hivatottak, hogy a kisebb kötelékek szállítását megoldják – többek között a Szolnokon tervezett különleges műveleti dandár állományát – mondta a miniszter.

E mellett további, több funkciós feladat ellátására képes, közepes szállító helikopterek beszerzése is várható. Szólt arról is, hogy újra beindították a hazai pilótaképzést Szolnokon, amelyhez négy kiképző helikoptert vásároltak, és további négy kiképző helikopter beszerzése folyamatban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában