jászkunság

2018.10.02. 20:00

Megyénkben is nőttek a munkabérek

Évek óta emelkednek a bérek szűkebb hazánkban, és az idei esztendő első félévére vonatkozó adatok is hasonló képet mutatnak. A növekedés mértéke azonban alulmúlta az országos átlagot. A jövedelmek tekintetében megyénk évek óta a középmezőnyben foglal helyet, és a legfrissebb jelentések alapján sincs ez másként.

Czakó Nóra

Fotó: Shutterstock

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete mintegy 262 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset pedig több mint 174 ezer forint volt az első félévben.

Az adatok alapján a bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 11,5 százalékkal múlta felül a 2017. első félévit, a növekedés mértéke azonban kisebb volt az országos átlagnál. A keresetek 19,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint országosan.

Pozitívum azonban, hogy az átlagkereset évek óta folyamatosan nő megyénkben. 2014-ben például több mint 120 ezer forint volt a havi nettó átlagkereset, 2015-ben már közel 128 ezer, 2016-ban 137 500, 2017-ben pedig mintegy 161 ezer.

Az keresetnövekedés a versenyszférában 10,8, a költségvetési szervezeteknél 12,8 százalékot tett ki az első félévben. Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a versenyszférában 273 ezer, a költségvetésiben 242 ezer forint volt.

Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 13,3 százalékkal, a szellemi foglalkozású munkakörben 9 százalékkal emelkedett. A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 213, a szellemieké 348 ezer forintra emelkedett.

A vendéglátásban dolgozók vihették haza a legkevesebbet, átlagosan nettó 182 ezer forintot, ami 30,6 százalékkal elmaradt a megyei átlagkeresettől. A legtöbbet az információ és kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatás területén dolgozók keresték. Előbbiek 207 ezret, ami 18,7 százalékkal meghaladta a megyei átlagot, utóbbiak pedig több mint 204 ezret. Ez 17,3 százalékkal múlta felül a megyei átlagot.

Az átlagos havi munkajövedelem 272 ezer forint volt az első félévben, ami 11,6 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A kereseten felüli egyéb munkajövedelem aránya 3,7 százalék volt.

– A gazdasági szférában 2016-ban körülbelül 10,5 százalékkal nőttek a keresetek, 2017-ben pedig 11,2 százalékkal – tudtuk meg dr. Sziráki Andrástól, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől.

– Az utóbbi két évben tehát tekintélyes keresetnövekedés történt, mely szerényen ugyan, de a világpiaci felzárkózás irányába hat. Természetesen a vállalkozók részéről mindig nagyobbak a várakozások, de a tendencia kedvezőnek mondható.

– Ha ezen az úton haladunk, akkor jó esély van arra, hogy ebben az évben is kétszámjegyű növekedés várható a gazdaságban. A kereseteknek azonban összhangban kell lenniük a teljesítményekkel, különben lehetetlenné teszi a cégek versenyhelyzetét, és a gyengébb vállalkozások, ahol nincsenek tartalékok, akár csődbe is mehetnek vagy felszámolhatják őket.

– Éppen ezért fontos, hogy a vállalkozások fejlesztésekkel, új munkamódszerekkel növeljék a teljesítményt, ugyanis a legnagyobb tartalékot ez jelenti a keresetfejlesztésre – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában