jászkunság/dél-pest

2018.11.28. 13:46

A házi kedvenceinkre is figyeljünk oda a hidegben!

Velünk együtt házi kedvenceink és haszonállataink is alaposan megérzik a zord hideget. Így egyáltalán nem mindegy, milyen óvintézkedéseket teszünk, hogy elviselhetőbbé tegyük számukra a körülményeket. S bár nem nagy ördöngösség a szakszerű bánásmód, mégis sok a rossz példa térségünkben.

Hartai Gergely, Ujvári László

Forrás: Shutterstock

– Sokan hordót tesznek ki a kutyáknak az udvarra, mert abban bíznak, a fém burkolat megvédi a jószágot a hótól és az esőtől. Ilyenkor azonban pont az ellenkezőjét érjük el! A hordó ugyanis valóságos jégszekrényként működik… – ecsetelte tapasztalatait Herczig József.

A Gyömrői Kutyamentsvár Állatmenhely vezetője elmondta, Pest megye déli szegletében is sok a hasonló eset a téli időszakban. Ilyentájt pedig mintegy 10–15 százalékkal emelkedik náluk az állatok leadásának száma. Nagyjából ugyanennyivel nőnek a lakossági bejelentések is.

Herczig József arra figyelmeztet, ne csak a fagy beálltával, de már a nedves idő közeledtével is ügyeljünk kedvenceinkre.

– Ha valaki kóbor állatot lát a hidegben, és bejelenti nekünk, két órán belül a helyszínen vagyunk Abony térségében. A bejelentőt ilyenkor arra kérjük, megérkezésünkig feltétlenül adjon némi élelmet a kutyának.

– S ha lehetősége van, tegyen rá pokrócot is. Ez egyébként a legtöbbször jól is működik. A rendkívüli helyzetekben szerencsére nagyon együttműködő a lakosság – tette hozzá a menhelyvezető.

A szolnoki Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány elnöke is azt hangsúlyozta, sokkal nagyobb gondosságot igényelnek ilyenkor jószágaink. Házi kedvencek és haszonállatok egyaránt.

– A kutyaólakat a hideg közeledtével szalmával érdemes kibélelni. Takaró vagy ruhanemű azért nem javasolt, mert erre a kutya a lábával hamar felhordhatja a vizet, ami aztán megfagyhat – javasolta Abonyi Mónika.

– A haszonállatoknál a megfelelő bealmozásra kell figyelniük a gazdáknak. Emellett a takarmányozásnál fontos a jószágok adagjának növelése is – taglalta az állatvédő.

Majd elmondta, fagyos vizet semmi esetre se hagyjunk állataink edényében. Ridegtartásban tartott haszonállatainkról pedig úgy tudunk gondoskodni, hogy biztosítunk számukra olyan helyet, ahová a rossz időben be tudnak húzódni.

A kültéren élő haszonállatok tartásáról egyébként jogszabály is rendelkezik. Így különösen figyelni kell az ideális körülményekre. S bár az ellátás igen egyszerű, ennek ellenére sok az elborzasztó eset a Jászkunságban is.

– Egy alkalommal például tizennégy bikát éheztettek a trágyában. De találkoztunk már számtalan kihűléssel is… – folytatta Abonyi Mónika. Hozzátette, a hideg, hűvös hónapokban hozzájuk is jóval több bejelentés érkezik, mint melegebb időszakokban.

A hideg ellenére még sok a kullancscsípés

Tiszafüreden és környékén nem általános jelenség, hogy kihűlt, és legyengült állatokhoz hívnak állatorvost. – Sokkal érdekesebb, hogy ebben az időszakban is nagy számban fordulnak elő kullancscsípésből adódó megbetegedések.

Annak ellenére, hogy itt a téli hideg, a kullancsok még nem pusztultak el – részletezte hírportálunknak dr. Koska Gábor.

– Ezek többnyire életveszélyes helyzetek, így azonnal szakemberhez kell fordulni, és rögtön speciális kezelésre van szükség – hangsúlyozta a füredi állatorvos. A térségben eddig is jellemző volt a kullancsinvázió, de az már kevésbé, hogy időben ennyire kitolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában