társasházak napja

2018.11.06. 15:33

Sok a probléma a tűzvédelmi előírások betartásával

Még mindig nagyon sok szabálytalansággal találkoznak a katasztrófavédelem munkatársai a társasházakban rendszeresen elvégzett tűzvédelmi ellenőrzések során.

Czakó Nóra

Forrás: Shutterstock

Ezek azonban könnyen kijavíthatók – tudtuk meg Nagy Róbert alezredestől, a szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjétől a kedden, a Társasházak napja elnevezésű rendezvény kapcsán megtartott sajtótájékoztatón.

Az egyik leggyakoribb szabálytalanság, amikor a lépcsőházakban úgy tárolják az éghető anyagokat, kerékpárokat, hulladékokat és a virágokat, hogy nincs biztosítva az 1,2 méteres menekülési útvonal. Ezzel nagyon sok probléma szokott lenni és sűrűn fel kell lépni ellene.

A másik gyakori szabálytalanság, amikor hiányoznak az előírt jelölések, például a tűzoltó készüléknél vagy a tűzvédelmi főkapcsolónál. Az is elég sűrűn előfordul, hogy a szemétledobókat tárolóhelyiségnek rendezik be a lakók, mely szintén szabálytalan.

– Ilyen és hasonló esetekben, ha a jogszabály nem ír elő kötelező bírságolást, akkor hatósági felhívást adunk ki, melyben határidőt szabunk a hibák kijavítására. Ez az esetek többségében meg is történik, tehát nincs szükség szankciókra. A bírságok nagy része főként az utóellenőrzésekkor keletkezik, amikor a hatósági felhívás nem éri el a célját.

– A kiszabott összeg nagysága pedig a szabálytalanságtól függ, de például a menekülési útvonal eltorlaszolása 20-500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Az elmúlt években 77 ellenőrzést tartottunk, ebből 11 bírság született: tíz az utóellenőrzések során, egy pedig kötelező bírság volt, tehát az ellenőrzések körülbelül hatoda végződik bírságolással – mondta a kirendeltség-vezető.

Hogy a lakosok tisztában legyenek a társasházakra vonatkozó tűzmegelőzési szabályokkal, a katasztrófavédelem idén is megrendezte Társasházak napja elnevezésű lakossági konzultációsorozatot.

Szerdán és csütörtökön, 10 és 16 óra között várják az ország valamennyi kirendeltségén, így a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon berendezett fogadótérben is azokat a lakosokat, akik a társasházak tűzvédelmével kapcsolatosan szeretnének kérdéseket feltenni. A leggyakrabban felmerülő témák ilyenkor a kerékpárok, babakocsik, gázpalackok tárolása, a tűzoltókészülékek szükségessége, és a virágok, valamint a rácsos ajtók elhelyezése a közlekedőkben.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában