mezőtúr

2018.12.18. 14:00

A polgármester bizakodó: a látványos fejlesztések éve jön

Az önkormányzat működése folyamatosan biztosított volt, financiális problémák nem merültek fel – emeli ki a 2018-as évről szólva Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere. A városvezető bízik benne, hogy a tervezett pályázati fejlesztések jórészt megvalósulnak a következő esztendőben.

Munkatársunktól

Az adóbevételeink alakulása évről évre egyre kedvezőbb, mondja Herczeg Zsolt polgármester

Fotó: Mészáros János

– Év végéhez közeledve az önkormányzat gazdálkodása kapcsán arról tudok beszámolni, hogy a kitűzött céljaink teljesültek – tudjuk meg a polgármestertől.

– A rendelkezésre álló állami normatív finanszírozásból, valamint a saját bevételeinkből a működési feladatokat biztonságosan finanszíroztuk, az első három negyedévben az összes bevételünk több mint 85 százalékban teljesült.

– Már most ki lehet jelenteni, hogy a tervhez viszonyítva év végére a befizetett adók jelentős mértékben meg fogják haladni a tervezettet. Az adóbevételeink alakulása évről évre egyre kedvezőbb képet mutat.

A feladatellátási rendszerünk finanszírozása két oldalról történik. Egyrészt a kapott állami normatívák által, másrészt a saját bevételeink segítségével. Néhány éve az önkormányzatok állami finanszírozása úgynevezett feladat-finanszírozási rendszerre tért át.

Ilyen például a település üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása, vagy az önkormányzati hivatal működésének támogatása, szociális feladatok ellátása és még sok egyéb feladat. Az állami finanszírozás kiszámításánál figyelembe veszik az adott település helyi adóerő-képességét.

Ez azt jelenti, hogy a viszonylag szegényebb települések több, míg a gazdagabb önkormányzatok kevesebb támogatást kapnak. Számos önkormányzati feladatnál az állami normatíva nem fedezi a feladatellátásnál felmerült teljes költséget, így ezeket saját forrásunkból kell kiegészíteni.

Ezzel választ kapunk arra a sokszor felmerült kérdésre, hogy mire költi az önkormányzat a befizetett adóforintokat? Mezőtúr az elmúlt években 16 pályázatot nyújtott be a Területi Operatív Program rendszerében, amelyből minden pályázat nyert. Ezek előkészítése 2015-ben és 2016-ban történt meg.

– Mivel az elmúlt években jelentős mértékben megdrágultak az építőanyagok és a folyamatos béremelkedések miatt a kivitelezési költségek is – mondja Herczeg Zsolt.

– Jó néhány projekt esetében úgy jártunk, hogy elkészült a terv és a tervezői költségbecslés, és azt tapasztaltuk, hogy a pályázatból rendelkezésre álló forrás nem elegendő a kivitelezéshez.

– Sok esetben tehát arra kényszerültünk, hogy a műszaki tartalmon egyszerűsítsünk. Mára már eljutottunk oda, hogy néhány kivitelezés elkezdődött, folyamatosan folytatjuk le a közbeszerzési eljárásokat, és várhatóan 2019 tavaszán már minden projektben zajlani fog a kivitelezés.

– Viszont az említett anyag-áremelkedések és díjemelkedések következtében néhány beruházásnál nem tudjuk elkerülni azt, hogy plusz forrás biztosítása nélkül valósuljon meg az építkezés.

– Erre önkormányzatunk azt a megoldást választotta, hogy ne kelljen egyetlenegy esetben sem visszafizetni az elnyert pályázati összeget, hogy 200 millió forint hitelt vesz fel. A hitelfelvétel kormányengedélyhez kötött, jelenleg kérelmünk elbírálására várunk. Lássuk a főbb beruházások aktuális helyzetét.

– Az ipari park fejlesztése esetében a kivitelezés tervezett kezdése 2019. tavasz, befejezés 2020. tavasszal várható. A projekt során egy új, kétszintes szolgáltatóház és egy új tárolóépület épül. A meglévő infrastruktúra fejlesztése során az út-, csapadékcsatorna-, gáz-, víz-, szennyvíz- és elektromos hálózat bővítése valósul meg.

– A Városi Oktatási Centrum konyháját érintő fejlesztés célja egy 1300 adagos közétkeztetést ellátó gazdaságosan, biztonságosan üzemeltethető, korszerű főzőkonyha kialakítása, magas színvonalú technológiai berendezésekkel.

– A kivitelezés 2019-ben valósul meg, ezt követően a Kilián konyha beköltözik a volt főiskola épületébe. A turizmusfejlesztési pályázat tervezett kezdése 2019. tavasz, befejezés 2020 nyarán várható.

– A projekt során a városháza épületében hat kiállítótér, köztük egy interaktív várostörténeti kiállítás és egy kávézó kilátóterasszal valósul meg, továbbá megújul a torony kilátószintje. Látogathatóvá válik a Móricz Zsigmond utcában lévő kovácsműhely. Bővül a Hortobágy-Berettyó partján lévő kikötő.

– Eszközbeszerzés során fejlesztik a Petőfi Sándor utcai civil kézművesházat és a többfunkciós kulturális központot (színházterem épülete). A látnivalók helyszíneinek megközelítését egy új elektromos kisbusz beszerzésével segítik elő.

– A bölcsőde esetében a munkálatok megkezdődtek, a befejezés 2019 márciusában várható. A bölcsőde által fogadható maximális gyermeklétszám 48 főről 60 főre fog növekedni.

Az adóbevételeink alakulása évről évre egyre kedvezőbb, mondja Herczeg Zsolt polgármester
Fotó: Mészáros János

– A Központi Csoda-vár Óvodában viszont már lezárult a munka, a fejlesztés eredménye egy korszerű, a gyermekek életkorának megfelelő fejlesztőjátékokkal felszerelt óvoda, egészséges környezetet biztosító játszóudvarral.

A zöld kapcsolat kialakítása Mezőtúron projekt befejezése 2019. novemberben várható. Ennek helyszínei a vadászház és udvara, Erzsébet-liget, Ligeti-tó környezete, Petőfi tér, Szabadság tér, Könyves Kálmán utca és a Petőfi Sándor utca. Zöldterületek megújítása során az idős, beteg fák kivágása, helyettük újak telepítése zajlik.

Az öntözőrendszer kiépítése megtörtént. A Ligeti-tónál (Eötvös és Tó utca közötti szakaszán) új közvilágítási hálózat készült. A kerékpárutak esetében jelenleg a kiviteli tervek készítése van folyamatban. Az önkormányzat az EFOP-pályázat rendszerében is sikerrel pályázott. Két elnyert pályázat megvalósítása elkezdődött.

– Az összességében közel 4,5 milliárd forint elnyert fejlesztési forrás megszerzésében nyújtott támogatásért most is szeretnék köszönetet mondani Magyarország kormányának, Boldog Istvánnak, a térség országgyűlési képviselőjének valamennyi kollégámnak – hangsúlyozza a polgármester.

– Mindezek mellett idén 160 millió forintot tudtunk önerőből történő fejlesztések végrehajtására fordítani. A Frankel Leó utcában és a Nagycsapat-Kert utca végében megépítettük az aszfaltburkolattal ellátott utat, amely a lakóingatlanok kiszolgálásán túl a Hermann Kft. telephelyének elérését is biztosítja.

– Fejlesztettük a Városi Sportcentrumot, felújítottuk a kompot. Jelenleg zajlik a XVII. Utcai Idősek Otthona akadálymentesítése, különböző kis és nagy gépeket vásároltunk. Megépítettük a református kollégium melletti díszburkolati járdát, és sok más beruházási és felújítási feladatot valósítottunk meg.

Önerőből finanszíroztuk annak a 13 utcának az útépítési terveit, amelyekben eredeti szándékunk szerint még az idei esztendőben útalapot szerettünk volna építeni. Sajnos a TOP-projektek megvalósításához felmerült hiteligény miatt az útépítésekhez szükséges hitelkérelmünket ez év végéig tudtuk előkészíteni.

Így a pályázati projektek megvalósításához kért hitellel együtt 350 millió forint hitelfelvételére várjuk az engedélyt. Bízunk a kormány kedvező döntésében, mely által az elmondottak alapján a felvett hitelből 150 millió forintot az említett 13 utca útalapjának megépítésére szeretnénk fordítani. A munkálatok tavasszal kezdődhetnek.

A belterületi utak kapcsán célunk, hogy a korábban elkészült útalapokat is mielőbb aszfaltburkolattal lássuk el. Reményeink szerint 2019-ben ezekre is sor kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában