VIDEÓ+GALÉRIA

2018.12.03. 13:48

Egyesületek mérték össze galambjaikat Füreden

Postagalambok lepték el a füredi Kovács Pál Művelődési Központ nagytermét december 2-án. Körülbelül kilencven galambot állítottak ki 26. Tisza-tó Tagszövetség kerületi versenykiállításán.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Előre meghatározott szempontrendszer alapján értékelt a három tagú szakmai bizottság. Ilyenkor fontos az összbenyomás, kézben tartva megvizsgálják az állat fizikai adottságait. A küllem is meghatározó, hangsúlyos például a tollazat állapota.

– Mindig nagy örömmel jövök Tiszafüredre. Bár az idei mezőny létszámában elmarad a tavalyitól, minőségében viszont felülmúlja azt. Úgy gondolom, ezek a galambok az országos kiállításon is megállják a helyüket – vélekedett Bodonyi Ferenc, az egyik bíráló.

Elmondta, hogy január végén Poznanban rendezik meg a postagalamb olimpiát. De addig az innen továbbjutott postagalamboknak az országos kiállításon is bizonyítaniuk kell.

Eredményhirdetés és tombolahúzás zárta a rendezvényt. Délután minden érdeklődőnek alkalma nyílt megtekinteni a kiállítást, közelebbről szemügyre venni a galambokat. A versenykiállítást a tiszafüredi R-17 Postagalamb Sportszövetség szervezte.

Hiányoznak a fiatalok

Időigényes, költséges elfoglaltság a postagalambászat. Állami támogatás nincs, mindenki maga szerzi be a tenyészállományt és készíti fel a galambokat. A takarmányozás sem egyszerű feladat, kötelező oltások vannak, különféle előírásoknak kell megfelelni.

– Jó közösség alakult ki a 26. Tisza-tó Tagszövetségben. A kunhegyesi egyesület négy évvel ezelőtt csatlakozott – mondta hírportálunknak Szirmai József, a kunhegyesi R-04 Postagalamb Sportegyesület elnöke.

Régi motorosnak számít, 1966 óta foglalkozik postagalambokkal. Meglátása szerint, hiányoznak a fiatalok erről a területről, országos tendencia, hogy elöregedőben van a galambász társadalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában