TISZAFÖLDVÁR

2019.01.10. 11:20

Fütyörészéssel mentették meg a kutyát

Nem maradtak feladat nélkül az év első napjaiban sem a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság munkatársai – bár munkájuk nem pont a tűzről és annak oltásáról szólt. Van, amikor víz helyett a szájukat kell használni a lánglovagoknak. Nem árt például, ha egy tűzoltó még fütyörészni is tud.

Joó Zsuzsa

A földvári tűzoltók a térségben számtalan komoly munkát elvégeznek

Fotó: Beküldött fotó

Nem tűzhöz, hanem egy négylábúhoz vonultak ki a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság munkatársai az új esztendő első napján délelőtt. Egy kerítés rácsába szorult ebet kellett kiszabadítaniuk.

– Vélhetően a petárdák és tűzijátékok robbanásai miatt szaladt el a jószág otthonról, majd négy házzal odébb próbált bejutni egy másik portára. Csakhogy beszorult a kerítés rácsai közé – mesél az esetről Fábián Attila tűzoltóparancsnok, aki maga is a helyszínen volt

– Az ott élő lakos igyekezett kiszabadítani a nagy testű, német juhász keverék ebet, de az nem engedett senkit a közelébe, folyamatosan vicsorgott, harapott. Végül minket hívott, segítsünk neki és a kutyának.

A tűzoltóparancsnok hozzáteszi, a kutyát ők is eléggé harapós kedvében találták. Gyakorlatilag hozzá sem lehetett nyúlni úgy, hogy ne kapja meg segítőjét.

– Igyekeztük őt megnyugtatni. Először kedvesen szólongattuk, majd miután ez nem vált be, fütyörészni kezdtünk neki. Hihetetlen, de ez hatásos volt. Így hát „füttykoncertet adva” közeledtünk hozzá.

A muzikális, állatbarát tűzoltóknak végül sikerült kiszabadítani a félős, de a fütyülés iránt fogékony és egyre nyugodtabb ebet a kerítés fogságából.

A földvári tűzoltók a térségben számtalan komoly munkát elvégeznek
Fotó: Beküldött fotó

– Pontosabban a kutya addig ficergett, amíg önmaga szabadult, külső segítség nélkül. Azonnal elnyargalt, majd négy házzal odébb beugrott a kerítésen, mintha az ott se lett volna. Így tudtuk meg, hogy ott lakik.

Szerencsére sérülés nélkül megúszta a kalandot mind a kutya, mind a tűzoltók, sőt még a kerítés is – pedig ez utóbbit már éppen szét akarták vágni.

Még aznap délután egy másik riasztást is kaptak a földvári lánglovagok, akik megint csak nem tűzhöz igyekeztek. Egy idős nénihez kellett menniük, aki egy napja nem adott magáról életjelet.

A ház ajtajának felnyitásával jutottak be az ingatlanba a földvári tűzoltók, a rendőrség és a mentőszolgálat emberei. Szerencsére az idős hölgynek nem esett semmi komoly baja.

A vezető mindenkit megnyugtat

Bár nem egyszerű mostanság az önkormányzati tűzoltóságok léte, szerencsére a tiszaföldváriaknak biztosított az idei működésük. A testületet – ahogy a nevében is benne szerepel – önkormányzatok hozták létre, amelyek hozzájárulást fizetnek a működés fenntartásához.

Persze, nem kevés állami támogatást is kapnak. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően pedig nemrégen védőruhákat és egyéb felszerelést is nyertek a földváriak.

Persze, mindez még mindig kevés lenne a működéshez, ezért volt szükség a munkaügyi központ munkahelyteremtő támogatására és patronáló cégek anyagi segítségére is.

Fábián Attila tűzoltóparancsnok azonban megnyugtatja a környékbelieket: sikerült annyi pénzt összegyűjteni, amiből teljes erővel tovább működhet a tűzoltóság. Ebben az évben biztosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában