rákóczifalva

2019.01.21. 19:55

Kölcsey-leszármazott fotózkodott családja bútoraival a Macimúzemban

Az Acoustic Planet zenekar látogatott el a napokban Rákóczifalvára, hogy a Macimúzeumban készítsék el reklámfotóikat. A Békés megyei kötődésű, 2015-ben alakult formáció utcazenei fesztiválokon aratott sikert, legtöbbünknek azonban A Dal 2019 című televíziós műsorból lehetnek ismerősek.

Kovács Berta

Kölcsey Szabolcs a Kölcsey-kanapén a falvai Macimúzeumban.

Fotó: Mészáros János

Vajon miért esett választásuk e kisvárosi múzeumra? Erről kérdeztük a zenekar vezetőjét, Kölcsey Szabolcsot.

– Jártam korábban Rákóczifalván Hevesi Imre zenész barátommal, ő mutatta meg nekem, hogy a Macimúzeumban találhatók olyan bútorok, melyek a Kölcsey-családé voltak. Én is Kölcsey-leszármazott vagyok, így persze a helyszínt tökéletesnek találtam a fotózáshoz – árulta el Szabolcs.

Balázs Antal restaurátor, a Macimúzeum vezetője elmondta, hogy dolgoztak a Kölcsey-családnak is, tőlük kapták meg az ominózus bútorokat. A kanapé és az asztal az 1830–1835 körüli években készült, nagyon szép, intarziás darabok.

Az asztalt már elkezdte felújítani, fényezni. A kanapé még teljes restaurálás előtt áll, újra kell kárpitozni, hiszen meglátszik rajta az eltelt közel 200 év és a hányattatások. Birtokukban van egy 80–90 éves menyasszonyi ruha is, ezt az asztal mellett láthatják kiállítva a látogatók.

Akad náluk két fotel is, amit a Kölcseyek csináltattak, bár ezek már nem korabeli darabok.

Az Acoustic Planet tagjai egy forgatásból jöttek szombaton Rákóczifalvára, itt találkoztak a fotós barátjukkal, akit megbíztak a képek elkészítésével. A zenészek – Szabolcs, Zsombok Réka, Balázs Zsolt, Nagy István és Fábián Tamás – örömmel próbálták ki, milyen ülés esik a neves család egykori bútorain.

Az Acoustic Planet zenekar vezetőjük, Kölcsey Szabolcs (balról a második) kezdeményezésére látogatott el a múzeumba.
Fotó: Mészáros János

Szabolcsot arról is faggattuk, mit jelent számára a híres személlyel való rokonság.

– Természetesen utánanéztem a családfánknak, így megtudtam, hogy Kölcsey Ferencnek nem volt gyermeke, Kölcsey Jánosnak viszont egyenes ági leszármazottja vagyok. Szoktak is kerekedni a szemek, amikor ezt megtudják az emberek, bár nyilván nem ezzel indítok egy ismeretséget.

– Nagyszüleimmel is sokszor beszélgettünk az őseinkről, meg persze sztorizgattunk arról, hogyan reagáltak mások a származásunkra. Most gyűjtöm össze ezeket a történeteket.

– Velem is megesett már, hogy egy fiatal srác majdnem kezet csókolt, amikor megtudta, ki az ősöm. Vicces volt. De nagyon büszke vagyok a származásomra – hangsúlyozta Szabolcs –, és próbálom úgy élni az életemet, hogy méltó legyek a névre.

Kölcsey Szabolcs a Kölcsey-kanapén a falvai Macimúzeumban.
Fotó: Mészáros János

Zenei pályáját egyengeti

– A Dal nagy kihívás most számunkra – hangsúlyozta a zenekar vezetője.

– Ez most egy nagyon jó lehetőség az ismertségünk növelésére, arra, hogy egymásra találjunk a közönségünkkel. Emellett folyamatosan dolgozunk, készülnek az új szerzemények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában