SZOLNOK

2019.01.13. 15:11

Prevenció: a drogfüggőség témáját járták körbe a darabbal

A szolnoki RISZI-ben pénteken az ismert színész, Scherer Péter és kollégái „szórakoztatták” a diákokat. Azonban a szórakoztatásnál sokkal fontosabb mondanivalója is volt az előadásnak. A gyáva című darabbal a drogfüggőség témáját járták körbe.

Hutter Zsófia

A ruhaiparis tanulók nagy érdeklődéssel figyelték a színművészek által előadott darabot, melynek témája a szenvedélybetegség volt.

Fotó: Mészáros János

– Sokkal izgalmasabb volt! Bele tudtuk élni magunkat! – mondták nagy egyetértésben a diákok, mikor Scherer Péter megkérdezte, hogy tetszett nekik az előadás. A fiatalok láthatóan élvezték a darabot, ahogy az azt követő interaktív beszélgetést is.

Mindenki számára egyértelmű volt, hogy a délután elérte célját. Hiszen a tanulók megnyíltak, kérdeztek, válaszoltak, a végén pedig nagy tapssal köszönték meg a vendégek munkáját.

– A fiatalok nagyon jól fogadják az ilyen darabokat, mert nemcsak egy prevenciós előadást kapnak, hanem színházélményt is – mondta Scherer Péter.

– Ha csak a prevencióról szólna, talán nem is csinálnám. Mert én úgy gondolok erre az előadásra és az összes többi, egyéb témákat feldolgozó ifjúsági színdarabra is, mint érvényes színházi előadásokra.

– Ha pedig érzékenyítésre, megelőzésre, adott esetben családi problémák feltárására is lehetőséget ad, akkor annak külön örülök – tette hozzá a színész.

Scherer Péter nevéhez rendezőként immáron hét, különböző témájú előadás tartozik. A családon belüli erőszaktól az iskolán belüli bántalmazásig, a kézmosás fontosságán át.

Az ismert színész Kovács Krisztián színésszel és Surányi Judit addiktológus konzultánssal látogatott el a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Ruhaipari Középiskolája és Általános Iskolájába. Simon Gyula, az intézmény igazgatója elmondta, egy pályázat keretén belül volt lehetőségünk tematikus programok szervezésére.

– Fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek a kultúra több területével is megismerkedjenek, így a színházat is szerettük volna behozni az iskola falai közé – mondta.

– Úgy gondolom, egy ilyen darab segít nekik észrevenni különböző, akár problémásnak számító helyzeteket is. Illetve ha hasonlót látnak, tapasztalnak, akkor ezután könnyebben tudnak majd segíteni. Szeretem az ilyen programokat, mert a közös élmények még jobban összekovácsolják az iskola diákjait – zárta gondolatait az igazgató.

A ruhaiparis tanulók nagy érdeklődéssel figyelték a színművészek által előadott darabot, melynek témája a szenvedélybetegség volt.
Fotó: Mészáros János

Több díjat is kapott a darab

A Klamm háborúja című monodrámát játszom a Kolibri Színházban, ami egy tanár széteséséről szól. Ezt a darabot is sokszor vittük iskolákba – mesélt Scherer Péter.

– Gyulay Eszter barátom felvetette, hogy készítsünk egy színdarabot drogtémában is. Így született meg A gyáva, melynek ő a dramaturgja.

A darab sikerességét mi sem mutatja jobban, mint hogy elnyerte a VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját, illetve a ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában