HUNYADFALVA/CSATASZÖG

2019.02.24. 19:40

A két legkisebb megyei faluban szűkös keretből kell gazdálkodniuk

A költségvetések időszakát éljük, a települési önkormányzatoknak most kell megterveznie, milyen összegekből gazdálkodhatnak az elkövetkezendő időszakban. Egy apró falu bevételei nyilván nem vetekedhetnek egy nagyobb városéval, így elképzeléseiket, fejlesztési terveiket is a szűkösebb lehetőségekhez kell igazítaniuk. Vajon hogyan tudnak boldogulni a legkisebbek?

Kovács Berta

A 2018-ban telepített térfigyelő kamerákkal bármikor nyomon követhetik, mi történik a községháza környékén, mutatja Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester

Fotó: Mészáros János

A megye legapróbb települése a mindössze kétszázegy lakost számláló Hunyadfalva. Vékonyné Házi Eszter polgármestertől megtudtuk, a kis falu idén hetvenhatmillió forintos költségvetésből gazdálkodhat.

Az államháztartástól kapott támogatás mellett helyi adókból is igyekeznek bevételhez jutni, ám ez nem egyszerű, hiszen nincs a közelben gyár, üzem, olyan cég, melytől nagyobb adóbevételre számíthatnának, bár a különböző szolgáltatóktól azért csurran-cseppen valami.

Vállalkozóból a faluban mindössze egy van, így igen csekély az iparűzési adóból befolyó összeg. A polgármester elmondta, szednek gépjárműadót is, szerencsére ezt sikerül is befizettetni a lakosokkal.

Az önkormányzat működtet kisboltot és italboltot, ahol egy-egy főt foglalkoztatnak, rajtuk kívül a falugondnok, valamint a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása körében házi gondozóként tevékenykedő két fő bérezését kell kigazdálkodniuk, meg természetesen Vékonyné Házi Eszterét, aki egymaga vezényli a kis falu ügyes-bajos dolgait.

Évek óta nyolc főt foglalkoztatnak közmunkásként, az utánuk kapott támogatást nyilván ki is fizetik a bérükre. Start közfoglalkoztatási programjuk viszont igen eredményes, ezt tavaly is díjazták, és tízmillió forint támogatással jutalmazták.

Csataszögön is mindössze háromszáznegyvenen élnek, így bár Hunyadfalvához képest bővebbek a lehetőségeik, nekik is be kell osztaniuk a pénzt. Oravecz Zsuzsanna Éva polgármestertől megtudtuk, az államtól az önkormányzat 19,5 millió forintot kap, emellett helyi adókból hárommillió-kétszázezer forint bevétellel számolnak, bár mindig vannak kintlévőségeik, emellett intézmény (művelődési ház) bérbeadásából is várható hárommillió forint bevétel.

Tavalyról maradt is egy kis megtakarításuk. Hárommillió forintot elkülönítettek olyan esetre, ha pályázathoz kell önerőt biztosítani, mert természetesen, amire csak lehetőségük van, ők is pályáznak. Köztük a Magyar falu programra is, ami azért lenne jó, mert százszázalékos támogatottságúak a pályázatok.

Természetesen Csataszögön is foglalkoztatnak közmunkásokat. Idén is szeretnének járdákat felújítani, kátyúzni, aszfaltozásra szerencsére nincs már gondjuk, minden út portalanított. Mindenképpen szeretnének beszerezni egy mikrobuszt, illetve több rendezvényt is tartanának – tavaly nagy siker volt például a gyereknap, ahol a kicsik ingyen vehették igénybe a játékokat.

A 2018-ban telepített térfigyelő kamerákkal bármikor nyomon követhetik, mi történik a községháza környékén, mutatja Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester
Fotó: Mészáros János

Fejlesztés csak pályázat után...

A hunyadfalvi polgármester elmondta, működésük megoldott, viszont saját finanszírozású fejlesztésekre nem jut pénz, amit szeretnének megvalósítani, arra pályázati forrást kell találniuk. A legnagyobb volumenű beruházáson szerencsére már túlestek, tavaly adták át a megújult, energetikailag korszerűsített, a hivatalt, orvosi rendelőt, könyvtárat magában foglaló önkormányzati épületegyüttest.

Idén persze a Magyar falu program nyújtotta lehetőségeket Hunyadfalva is igyekszik kihasználni, szeretnék a közösségi házat felújítani pályázati pénzből, valamint a temetőre is ráférne a felújítás. Emellett például motoros fűnyíró beszerzésére pályáznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában