GALÉRIÁVAL

2019.02.24. 16:30

Kárpát-medencei hagyományos disznóvágást rendeztek Karcagon

Február vége még javában a disznótorok ideje, amikor hurkát, kolbászt kell tölteni és fogyasztani a jó ízű hagyományos, toros étel a káposzta mellett. Ennek apropóján rendezte meg szombaton a Lovagi udvarban Szatmári János mesterséf a Kárpát-medencei hagyományos disznóvágást.

Daróczi Erzsébet

A Karcagi Konok Kunok csapata Juhász János vezetésével a szétbontott disznóból fehér/tüdős- és véreshurkát, kolbászt és csepleszbe töltött májas hurkát készített, s konyhában pedig főtt a húsleves, a toros káposzta és a töltött káposzta.

Az udvari kemencében a házigazda friss kenyeret sütött, s a szorgos kezű Karcagi Konok Kunok csapat hölgy tagjai Agócs Lászlóné vezetésével a disznótorok elmaradhatatlan karcagi kelt tésztás süteményét, a ferdinándot sütötte meg.

Szatmári János mesterséf azt szeretné, ha a fiatalok is megtanulnák és tovább vinnék a disznótorokat, ezért is rendezi meg évek óta a Kárpát-medencei disznótoros ételek napját, ahol a karcagi hagyományos ízek mellett a határon túlról érkezett csapatok is megmutatnak egy-egy jellegzetes toros ételt a karcagiaknak.

Pecsenka András, a délvidéki Bácskossuthfalváról érkezett. A hagyományos disznótoros ételeket náluk már kevesen készítik, alig van disznótor. Ő hagyományosan fűszerezett húsokat sütött grillen a vendégeknek. A felvidéki Sárosfán is alig van disznótor, Vasik László kemencében sült fokhagymás töltött húst készített a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában