SZOLNOK

2019.02.07. 19:46

Sok a segítő, sok a rászoruló: rendkívül népszerű a kabátos akció

Idén is bárki kiakaszthatja a nem használt, de még hordható kabátját a városban elhelyezett fogasokra. Ahogy az elmúlt években, úgy most is sokan vannak, akik ilyen módon is szeretnék segíteni a rászorulókat a téli hónapokban.

Hutter Zsófia

A kihelyezett fogasokat folyamatosan töltik fel az adakozók, akiknek köszönhetően a rászorulók meleg holmikhoz juthatnak.

Fotó: Csabai István

– Már tavaly is raktam ki kabátot a Hild téren található fogasra – kezdte Tóth Dóra.

– Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hiszen így bárki meleg ruhához juthat a hidegebb napokban, akinek egyébként nem telne rá – mondta a megszólított hölgy.

A szolnoki fiatal nő hozzátette, amikor tud, segíti az ilyen akciókat.

– Természetesen idén is kiteszek majd valami melegebb ruhaneműt, mert úgy gondolom, sokkal jobb a rászorulóknak eljuttatni, mint kidobni a kukába. Nekünk semmibe nem kerül, de lehet, hogy mások életét mentjük meg vele – hangsúlyozta.

Szolnok belvárosában jelenleg két helyen lehet meleg ruhákat elhelyezni. A Hild tér az egyik helyszín, a Tourinform-iroda előtt áll a fogas.

– Három évvel ezelőtt csatlakoztunk a kezdeményezéshez – mondta el hírportálunknak Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.

– A múlt héten teljesen üresen helyeztük ki a fogasokat, de rövid idő alatt megtelt. Mondhatni, nagyon népszerű a szó azon értelmében, hogy sokan viszik a kihelyezett kabátokat – mondta.

A kihelyezett fogasokat folyamatosan töltik fel az adakozók, akiknek köszönhetően a rászorulók meleg holmikhoz juthatnak.
Fotó: Csabai István

Az igazgató hozzátette, a ruhaneműk folyamatosan cserélődnek, a vállfára akasztott kabátok helyére mindig újak kerülnek.

– Aki segíteni szeretne a rászorulóknak, az az elkövetkező napokban, hetekben még megteheti. Amíg tart a hideg idő, addig kint lesznek a fogasok, és bárki tehet rá, valamint bárki elvehet róla kabátot, ha úgy érzi, szüksége van rá – mondta az igazgató.

A 2017-ben útjára indult jótékonysági akció lényege, hogy senki ne maradjon téli ruha nélkül, senki ne fázzon. Ezért bárki felakaszthat a kihelyezett fogasra kabátot, aki rászorul, az pedig levehet onnan. Ahogy a táblán olvasható:

„Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet.”

– A minap itt volt egy férfi, és legalább tíz kabátot felrakott a vállfákra – árulta el egy közelben dolgozó nő.

– Felállt az iroda elé autóval, kiszedett egy zsákot a kocsijából, és több kabátot kirakott. Folyamatos a mozgolódás a fogas körül. Sokan elhelyeznek ruhaneműket, de ugyanolyan sokan el is visznek belőle. Sajnos a példa azt mutatja, elég sok a rászoruló – tette hozzá a nő.

A Szapáry úton is van fogas

December közepén a városi diákközgyűlés kezdeményezésére kabátokkal, sálakkal és sapkákkal öltöztették fel az egyik fát a fiatalok a Sólyom úton. A „Melegítsük fel a világot!” program keretén belül a fáról bármit levehettek a rászorulók, és tovább öltöztethették a fát azok, akik támogatták a diákok megmozdulását.

Idén a Szapáry utca 19. kapujára is kiakaszthatják a már nem használt, de még jó állapotú kabátokat azok, akik segíteni szeretnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában