Kengyel

2019.02.04. 16:30

Tizenhárom kilónál is több csigatészta készült a versenyen

A lakodalmak elengedhetetlen kelléke a gyöngyöző húsleves, melyet – jellemzően az Alföldön – a csigatészta tesz teljessé. Kengyelen idén hetedjére rendeztek csigasodró versenyt, ám a vándorserleg idén sem vándorolt tovább.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Fodor Orsolya

Folyamatosan dolgozott a sodrófa, a bordán pedig szaporán húzták végig az orsóra tekert tésztát a szorgos kezek a kengyeli művelődési házban.

A munkához szükséges ritmusról és a szórakoztatásról Szűcs Miklós kunszentmártoni népzenész gondoskodott, a hangulatot pedig csak fokozta annak a tyúkhúslevesnek az illata, melyet egy nagy bográcsban Czakó Sándorné Marika néni készített.

– Nemcsak csigát, de már a tésztáját is itt kellett begyúrniuk és kinyújtaniuk a résztvevőknek. Idén öt csapat nevezett a kengyeli csigasodró versenyre, négy helyi és egy tiszatenyői csapat.

– A zsűri négy főből áll, két háziasszonyból, a szponzor tésztagyártó képviselőjéből, és a negyedik leghozzáértőbb tagból, egy úgymond civil, helyi férfiból – mondta Nagy Szilárd, Kengyel polgármestere.

Az öttagú csapatokból egy versenyző folyamatosan a tésztát nyújtotta, míg a többiek a csigát sodorták a saját maguk által hozott eszközökkel.

– Kinyújtjuk a tésztát egy nagy kerek formára, majd fölsodorjuk, mintha kakaós csigát készítenénk. Ezt késsel elvagdaljuk ujjnyi kis csíkokra. Ezeket a csíkokat széttekerjük, és az a csík egyforma lesz – árulta el a sikeres csigakészítés titkát Székely Zoltánné Kenyeres Mónika

Idén édesanyjával, nagynénjével és két testvérével nevezett a versenyre, amit eddig minden évben megnyertek. Náluk a csigatészta készítése generációról generációra száll.

– Régebben sokkal többször ültünk össze csigát készíteni, több lakodalom volt a mi családunkban is. Akkor összejött a család, és mindig mi készítettük a csigát a húslevesbe.

– Meg kellett tanulnom, és bár akkor nem nagyon tetszett, de csak hasznát vettem ennek a tudásnak – mesélte Mónika. Hozzátette, a csigakészítéshez szükséges eszközök is megvannak már évtizedek óta, csak néhány darabot szereztek be pár évvel ezelőtt kézművesvásárokon, de azok sem olyanok, mint a régiek.

Az évek óta alkalmazott módszer idén is bevált a Kenyeres családnak. Három kiló harminc deka csigát készítettek a verseny háromórás időtartama alatt, amivel bár mennyiségre a tiszatenyőiek mögött maradtak, az egységesség és az esztétikum miatt a zsűri idén is őket találta a legjobbnak.

A verseny ideje alatt az öt csapat összesen tizenhárom kiló kilencven dekagramm csigatésztát készített.

Egy disznótor volt a kezdet

A kengyeli csigasodró versenyt először 2012-ben rendezték meg a településen.

– Úgy kezdődött, hogy egy falusi disznótorost hirdettünk, és a Tegyünk Valami Értékeset Kengyelért Egyesületnek jutott eszébe, hogy a rendezvényen készülő húslevesbe keressük meg a lehető legjobb csigatésztát.

– Ekkor kerestük először azt a csapatot, melynek munkája megfelel a kritériumoknak. Ezekben pedig nemcsak a mennyiség, hanem a minőség, az íz és az egységesség is szerepelt, ahogy az idein is – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában