városfejlesztés

2019.02.02. 15:27

Több beruházás is zajlik, vagy kezdődik hamarosan Kisújon

Munkában és eseményekben bővelkedő év volt a tavalyi Kisújszálláson. Az önkormányzat folytatta a megkezdett városfejlesztési projektjeit, de újakat is indított az élhető városért. „Arra törekedtünk, hogy városunk az itt élőknek olyan közös otthona legyen, amelyben jó lakni, élni” – fogalmazott Kecze István polgármester.

Daróczi Erzsébet

Kecze István polgármester az erre az esztendőre vonatkozó tervekről is beszélt

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Mint sok más település, Kisújszállás is döntően pályázati projektekkel fejlődhetett tavaly. Így örvendeztethettük meg nyárra a gyermekeket a Süsü játszótérrel, de természeti környezetünk védelmében és fejlesztésében is nagyot léptünk előre: hozzáláthattunk az Erzsébet királyné liget régóta várt megújításához.

– A közlekedést utak, parkolók építésével, javításával és kerékpáros nyomokkal tettük biztonságosabbá. Megtörtént több utcában a burkolatjavítás és kerékpáros nyom felfestése. A Nyár utcán harminchét parkolóhelyet alakítottunk ki, kerékpártámaszokat helyeztünk el több helyen. Környezetünk védelmét is több projektünk szolgálta. A Vigadó Kulturális Központ épületére napelemes rendszert telepítettünk, mely hamarosan megkezdi működését, s így az épület áramfelhasználását döntően megújuló energia felhasználásával váltjuk ki.

– Vannak tavalyról áthúzódó beruházások?

– Igen, a Kumánia Gyógyfürdő területén található gyógyvizes kút kísérőgázának hasznosítása, valamint napelemes rendszer telepítése. Az utóbbi által termelt elektromos áramot, valamint a kísérőgázból átalakított hő- és árammennyiséget a gyógymedencék vizének hűtésére, a fürdő egyes épületeinek és a szomszédos önkormányzati épületek hűtésére, fűtésére, áramellátására használjuk majd fel.

– Jelentős beruházás zajlik a szociális otthonban is. Az épületek teljes felújítására sajnos nincs lehetőségünk, de fontos lépéseket teszünk az ellátás felté­teleinek javításában. Új főzőkonyhát építtetünk, felújítjuk az épületek energetikai rendszerét a szigeteléstől a napkollektorok felszereléséig. Az ellátottak és az intézmény munkatársai türelemmel és segítőkészen viselik a munkálatokkal együtt járó átmeneti kényelmetlenségeket. Ezen túl a fiatalok helyben maradását is igyekszik képviselő-testületünk elősegíteni. Pályázati támogatással nyárra felújítjuk a Rákóczi út 16. szám alatti lakóingatlant, melyben három lakást és nyolc férőhelyet tudunk biztosítani harminchat év alatti fiatalok számára. Úgy, hogy két évig nem kell lakbért fizetniük.

Kecze István polgármester az erre az esztendőre vonatkozó tervekről is beszélt
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Mit vár az idei évtől?

– Nyugodt, együttműködő, városunk érdekeit szem előtt tartó közösséget, illetve közösségeket, biztos anyagi forrásokat terveink megvalósításához. A folyamatban lévő beruházásaink sikeres befejezésén túl a városháza energetikai korszerűsítése, új bölcsőde megépítése, a Kumánia Gyógy-és Strandfürdő területére új kültéri termálmedence építése, az Ifjúsági Szálláshely bővítése szezonális faházakkal, az úthálózat, valamint az Északi ipartelep további fejlesztése jelenti idén a legfontosabb feladatainkat. Nagyon szeretnénk egy kosárlabda- és játékcsarnokot is építeni. Mindemellett vannak folyamatban közösségépítő pályázati projektjeink, melyekkel kulturális és irodalmi hagyományainkat szeretnénk gazdagítani Csukás István művészetének mind teljesebb bemutatásával – sorolta terveiket a város első embere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában