JÁSZKUNSÁG

2019.03.27. 14:00

Egyre több hölgy ragad horgászbotot

Az egyre tavasziasabbá váló idő a vizek partjára csábítja a horgászokat, de azokban is feléled a kedv, akik még csak most szeretnének belekóstolni a halfogás örömeibe. A horgászathoz azonban engedély kell, ezt pedig csak olyasvalaki válthatja, aki előzően horgászvizsgát tett. Bár a köztudatban még ma is él az a nézet, hogy a halfogás inkább a férfiak szabadidős elfoglaltsága, valójában egyre több hölgy fog kézbe horgászbotot.

Kovács Berta

Palásti Kata legjobban pontyot szeretne fogni, mutatja a szövetségnél kifüggesztett poszteren.

Fotó: Kovács Berta

A Közép-Tisza Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége rendszeresen szervez horgászvizsgát, szolnoki irodájukban kéthetente adhatnak számot tudásukról a leendő pecások. Az egyik márciusi vizsgára mi is ellátogattunk.

A tizenöt jelentkezőnek egy tesztlapot kellett kitöltenie, amire negyvenöt perc állt rendelkezésre. A sikeres vizsgához a harminckét kérdésből huszonkettőre kellett helyesen válaszolniuk. A legkiválóbb eredményt elérők pedig mentesültek az alól, hogy szóbelit is tegyenek a vizsgabizottság előtt.

A tesztfeladatokkal leggyorsabban – naná, hogy egy hölgy – Palásti Kata végzett, szóbelimentességet érő remek eredménnyel.

– A párom horgász, igazából ő vetette fel, hogyha kint vagyok vele a parton, horgásszak én is. Ő pontyhorgász, bojlizik, ami unalmas lehet számomra, így viszont tudok én is kicsit „bohóckodni” – ahogy ő fogalmazott. Korábban nem érdeklődtem a horgászat iránt, a parton viszont láttam, milyen szépek a kifogott halak, ez engem is jó érzéssel töltött el – számolt be motivációiról Kata.

– A vizsgára igazából nem nagyon készültem, párom mellett már sok mindent megtanultam. Átolvastam egyszer a netről letöltött tananyagot, nézegettem korábbi teszteket is. Úgy vélem, bárki meg tudja tanulni az anyagot, a tilalmi időket vagy a fogható méreteket például egyértelmű, hogy tudnia illik mindenkinek. Persze azért izgultam a vizsga előtt.

Azt is megtudtuk, Katáéknál van egy totyogó apróság is, persze ő még pici eme hobbihoz, de majd gondoskodnak róla, hogy szépen, apránként elsajátítsa a sport rejtelmeit.

Palásti Kata legjobban pontyot szeretne fogni, mutatja a szövetségnél kifüggesztett poszteren.
Fotó: Kovács Berta

A Rákóczifalván élő Galbács Mária szintén kiváló tesztet írt.

– Két oka is volt annak, hogy levizsgáztam – árulta el.

– Lakásotthonban dolgozom, ahol 14–18 év közötti fiatalok élnek, és van pár fiú, aki szeret horgászni. Sőt, már lányok is megfertőződtek ezzel. Tavaly már két fiú horgászvizsgát tett, és idén úgy döntöttem, hogy én is követem példájukat.

– Így összeköthetem a kellemeset a hasznossal. Másfelől a párom két éve horgászik, ez lesz a harmadik szezon. Kísérőként eddig is eljártam vele, ő ugyanis súlyos mozgássérült, segítségre szorul. De ezentúl közösen horgászhatunk!

Máriának sem kellett küzdenie a tananyaggal, mint mondta, a méretkorlátozásokkal vagy a fogási tilalom alá eső fajtákkal már tisztában volt. A vizsga előtti délelőtt a neten nézegetett korábbi teszteket, a mostanihoz nagyon hasonlót, így könnyű dolga volt.

– Az első horgászatot a napokban megejtjük, a páromnak már van engedélye, kimegyünk majd a tószegi tóra – ismertette terveiket.

– Amúgy én főleg a Zagyvára fogok lejárni a gyerekekkel. De a párommal sokfelé megfordulunk az országban, Felsőtárkányban sikerült akasztani egy nyolckilós csukát. Állítólag van egy tizenöt kilós is a tóban, jó lenne, ha meg tudnám fogni. Emellett szívesen kipróbálnám a harcsázást. Az ilyen küzdős halak állnak közel hozzám!

– Én picit könnyebb tesztre számítottam – vallotta be Makrai Andrea, aki szintén párja biztatására döntött úgy, hogy horgásszá válik.

– Voltak kérdések, amik kifogtak rajtam, például a tiltott horgászati módszerekkel kapcsolatosak. A szóbelin viszont mindent tudtam, halfelismerési feladatok voltak, kérdezték a fogható méretüket is.

A Zagyván és a Millér-főcsatornán fognak horgászni.

– A vágyálmom az, hogy én fogjam ki idén az első halat, jó nagyot, hadd egye páromat a sárga irigység! – jelentette ki nevetve.

A nők komolyabban veszik a felkészülést, mint a férfiak

A tizenöt jelentkező mindegyike sikeresen letette a vizsgát.

– A mai gárda borzasztóan felkészült volt, ami egyébként a horgászvizsgázók többségéről elmondható, de a mostani csoport átlagon felül teljesített – foglalta össze Galambos Sándor, a vizsgabizottság elnöke.

– Persze mindig vannak egy páran olyanok, aki csak alapszintű tudással érkeznek, őket a szóbelin faggatjuk alaposabban. Nagyon kevesen szoktak ismételni, nem azért, mert mi annyira engedékenyek lennénk, hanem mert szerencsére tényleg komolyan veszik a felkészülést. Szinte minden vizsgaidőpontban ugyancsak megjelenik egy-két hölgy, egyre népszerűbb körükben is a horgászat, és nem csak azért, mert a házastársuk horgászik.

A vizsgabizottság elnöke azt is elárulta, hogy a hölgyek felkészültsége általában mindig veri a férfiakét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában