bartapuszta

2019.03.02. 06:52

Harmincmilliós támogatásból újul meg a tanyasi iskola épülete

Egykor több száz gyermeknek jelentette az egyetlen helyet, ahol esélyük volt a tanulásra.

Már az utolsó simításokat végzik a volt tanyasi iskola épületén a szakemberek.

Forrás: Beküldött fotó

Az erőszakos tanyapusztítás azonban megtette hatását, a 70-es években az elnéptelenedés miatt be kellett zárni.

Hosszú évekig állt üresen, egyre inkább lepusztultan. Egészen mostanáig. A volt bartapusztai iskola felújított épülete nemsokára újra megtelik élettel.

– A bartai tanyavilág hatalmas kiterjedésű volt, Szenttamásig benyúlt. Csak ezen a környéken legalább kétszázötven tanya volt.

Ezt az épületet 1927-ben a Klebelsberg-­féle iskolaépítő program részeként nyitották meg, de 1977-ben bezárták, mert elnéptelenedett a környék, és nem volt elég tanuló – mutatja a felújítás alatt álló iskolát Csőke György, az épület gondnoka, aki egykor maga is ide járt.

– A magyar tanya hungarikum. Az egykor ott élő emberek számára mintegy fél évszázadon át a tanyasi iskola volt az oktatás és a kulturálódás legfontosabb helye. Ezért történetének és emlékének fontos a megőrzése és megismertetése – vallja a tanyakutatóként is dolgozó György.

Ő az elmúlt évek során azon munkálkodott több volt diáktársával együtt, hogy eseménnyel, tartalommal töltsék meg a város központjától mintegy 15 kilométerre álló, ám időközben romossá vált épületet.

– Amikor birtokba vettük 2007-ben, már akkor eldöntöttük páran, hogy meg kell mentenünk az utókornak. Az örömhír 2013 májusában érkezett, hogy az egykori iskolát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingyenesen átadta az önkormányzat tulajdonába.

Ez sokat jelentett nekünk, hiszen tudtuk, innentől kezdve megkezdődik a visszaszámlálás…

Már az utolsó simításokat végzik a volt tanyasi iskola épületén a szakemberek.

– Az önkormányzat 2017 nyarán nyert több mint harmincmillió forintos támogatást az épület felújítására, amely közösségi alkotóházként és erdei iskolaként működik majd. A kivitelező tavaly szeptemberben vette át a munkaterületet, és elkezdődött az épület felújítása, a munkálatok szépen haladnak.

A tervezett bontások, a tető felújítása és a belső átalakítások, renoválások már elkészültek. A külső, homlokzati munkák és a tereprendezés van még hátra – tájékoztatott Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere.

Az épület teljes felújítása a műszaki átadás tervezett időpontjáig, vagyis március 31-ig készül el.

Szeretnék tovább erősíteni a kultúrház jellegét

Az idén már hatodik alkalommal gyűlnek össze a volt tanyasiak az egykori iskolaépületben augusztus 17-én, a Bartai és a Kuczori dűlőből elszármazottak találkozóján.

– Ezen a rendezvényen is megvitatjuk és továbbadjuk az általunk szerzett tudásanyagot, a tanyavilág múltját és jelenét. Ezek az iskolák annak idején egyfajta kultúrházként is funkcionáltak, ezért a felújítás után ezt a jellegét szeretnénk még inkább erősíteni.

A város körül található egykori tanyavilágnak úgymond egy gyűjtőpontját alakítanánk ki itt, hogy mindenki, aki egykor ezen a környéken élt, találkozhasson és megoszthassa emlékeit – mondja Csőke György, a találkozók főszervezője.

Hozzátette, az elkészült épületet a kerékpárosok – vagy gyalogtúrázók is használhatnák pihenőnek, emellett a paraszti kultúra bemutatására is alkalmassá tennék. A várossal összefogva pedig az iskolások számára táborozási lehetőséget biztosítanának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában