évforduló

2019.03.07. 14:00

Rókázó kisfiú néven ismerték régen a szolnoki szobrot

Éppen negyven esztendeje adták át a Fiumei Úti Általános Iskola (akkor még Ságvári körúti Általános Iskola) parkjában A kis herceg-szobrot.

Joó Zsuzsa

Szöllőssy Enikő szobrászművész alkotásának (képünkön az iskola diákjaival) szokatlan története van.

Fotó: Mészáros János

Szöllőssy Enikő budapesti szobrászművész alkotásának címét a hetvenes években nem tartották elfogadhatónak, így évekig a „Fiú rókával” nevet viselte. Vagy ahogy akkortájt nevezték többen is: A rókázó kisfiú.

A hetvenes években készült kétalakos bronz szobor évekig a művész saját kertjében állt, míg végül 1979. május 26-án, a Nemzetközi Gyermekév alkalmából felállították a szolnoki iskola kertjében.

Igaz, nem az eredeti címével. 2008-ban az iskola megkereste a művészt, megkérdezve tőle, hogyan emlékszik vissza az alkotása elnevezésével kapcsolatos zűrzavarra.

– Abban az időben nem tartották elfogadhatónak A kis herceg elnevezést, úgyhogy inkább Rókázó kisfiú néven hívták. A rendszerváltás idején egy szolnoki lapban megjelent A kis hercegnek rókázhatnékja van címmel egy cikk, ami kifejezte írójának véleményét az akkori helyzetről. Örülök, hogy most már valódi nevén szerepel a szobor – mesélte az alkotó.

– Valóban nem szerették akkortájt A kis herceg elnevezést – erősíti meg a jelenlegi iskolaigazgató, Rusvai Károly, aki a negyvenéves évforduló apropóján a közelmúltban ismét felvette a kapcsolatot Szöllőssy Enikővel.

– Beszélgetésünkben természetesen nem kerültük el ezt a pikáns-kínos témát. Ma is úgy emlékszik vissza a művésznő, hogy politikai okok miatt kellett megváltoztatni a nevet.

Szöllőssy Enikő szobrászművész alkotásának (képünkön az iskola diákjaival) szokatlan története van.
Fotó: Mészáros János

Az igazgató hozzáteszi: elmesélte neki a szobrász, hogy amikor még a saját udvarában állt a szobor, az ő gyermekei is szívesen játszottak vele. Már akkor kiderült, hogy a herceg sálját és a róka farkát meg kell erősíteni, hogy azok „gyerekbiztosak” legyenek.

– És az is lett: több mint negyven éve állja az idő viszontagságait és a kicsiny kezek simogatását a szobor. 2010 körül kellett csak megerősíteni, akkor, amikor a kis herceg eldőlt. Szerencsére senki nem sérült meg.

Pogány Gábor Benő szobrász végezte a kisebb felújítást és ő is helyezte vissza. A szobor az átadás pillanatától rendkívül népszerű a diákok körében.

Anno – visszaemlékezések alapján – dolgozatok vagy feleltetések előtt a gyerekek leszaladtak a szoborhoz, hogy megsimogassák a rókát, szerencsét remélve tőle. Nem véletlenül fénylik már a róka háta.

Az elmúlt évtizedekben A kis herceg az iskola jelképévé és a tanulók népszerű „találkahelyévé” vált. Sőt, az osztályfotók túlnyomó többsége is a szobor előtt készül.

Megünneplik a jubileumot

A Fiumei iskola vezetése egy kisebb ünnepséggel készül a szobor májusi, 40 éves jubileumára.

Úgy tervezik, elhívják a rendezvényre az alkotót, Szöllőssy Enikőt, valamint azokat az „öregdiákokat”, pedagógusokat is, akik ott voltak negyven éve az átadáson. Antonie de Saint-Exupéry regénye, A kis herceg 1943-ban jelent meg először.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában