jászkunság

2019.03.05. 19:46

Több mint 10 millió forintnyi bírságot szabott ki a kormányhivatal tavaly

Több mint kétezer élelmiszer-ellenőrzést végeztek megyeszerte a szakemberek tavaly.

Czakó Nóra

Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint engedélyköteles létesítményekben százhuszonhét, bejelentésköteles élelmiszer-előállítóknál százhuszonnégy vizsgálat történt.

Élelmiszer-forgalmazásban hétszáznegyvenegy, vendéglátásban ötszázhuszonegy, kistermelői előállítók esetében háromszáztizenhat, takarmány előállítás-forgalmazás során pedig harmincegy ellenőrzés zajlott le.

Gyümölcs- és zöldség forgalmazóknál százötvenhat, bor- és szeszesital-előállítással és -forgalmazással foglakozó vállalkozásoknál száztizenhat esetben tűntek fel a szakemberek.

A feltárt szabálytalanságok miatt hatvannyolc esetben szabtak ki bírságot, a figyelmeztetés szankciójával pedig tizenhét esetben éltek. A kormányhivatal tavaly az érintett ügyekben összesen 10 millió 44 ezer 660 forint bírságot szabott ki, ami a 2017-es 10 millió 627 ezer 890 forintos összbírsághoz képest csak kismértékben csökkent.

Illusztrációfotó.

A legtöbb kifogás az élelmiszer-forgalmazás és az étkezés, vendéglátás területére érkezett. Gyakori hiba volt a jelölés, nyomon követés hiánya, és a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek forgalmazása. Ugyancsak kifogásolható volt sok esetben az előállító helyek higiéniai állapota is.

A megyei kormányhivataltól azt is megtudtuk, hogy jogkövető magatartás leginkább az engedélyköteles előállító üzemekben, valamint a hiper- és szupermarketekben tapasztalható. A mikro-és kisvállalkozások esetében pedig gyakori az élelmiszer-biztonsági ismeretek hiánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában