a szerkesztőség postájából

2019.04.19. 14:29

A világhírű tudósra emlékeztek Túrkevén

Tizenötödik alkalommal várta Túrkeve a nagybocskói születésű Balogh János professzor tisztelőit a tudós akadémikus munkásságára emlékező Nagykunsági–Nagy-Sárréti Tájökológiai Konferenciára február 23-án.

Olvasói cikk

Pacsai Norbert (balra) átveszi a Balogh János-díjat.

Fotó: Gyarmatiné Forgács Éva

A városháza Dr. Czihat Károly terme zsúfolásig megtelt, többen a karzaton foglaltak helyet. A közönség soraiban üdvözölhettük Balogh professzor családját, unokáit. A konferencia levezető elnöke dr. Tóth Albert, Herman Ottó-díjas főiskolai tanár, háziasszonya Nagyné Bedő Ildikó tanárnő volt.

Az Egressy Béni zeneiskola növendékeinek muzsikája után Vida Tamás túrkevei, Joszif Bozsuk nagybocskói polgármester és dr. Szabó Zoltán kuratóriumi elnök, a Magyar és az Egyetemes Kultúra lovagja köszöntötte a jelenlévőket.

Az általános és középiskolás diákok számára meghirdetett természet- és környezetvédelmi rajzpályázaton és vetélkedőn közel száz túrkevei és környező településen élő tanuló vett részt. A pályázatok értékelését a díjak kiosztása követte.

A konferencia előadásokkal folytatódott. A Balogh János-díjas Joszif Bozsuk a Felső-Tisza-vidék aktuális környezetvédelmi kérdéseiről szólt. Dr. Prof. Seregi János egyetemi tanár a Balogh-életmű tükrében láttatta a Simasági Gróf Festetics Imre Emléknapok történéseit. Fejes Lőrinc vízmérnök előadása a sokarcú Tisza-tóról szólt. Monoki Ákos biológus a Hortobágy-Berettyó mentén fellelhető közös értékeinket vonultatta fel. Nick Annamária kulturális menedzser a Falvak Kultúrájáért Alapítványnak a Felső-Tisza-völgyben játszott szerepéről beszélt.

Több éve már annak, hogy a konferencián adják át a Balogh professzor életművét őrző, átörökítő Balogh János-díjat. A kitüntetett idén Pacsai Norbert abádszalóki tanár lett, aki pedagógusként sokat tett az ifjúság természetet és környezetet óvó nevelése érdekében. A tudósról készült szobrot a díj alapítói adták át az alkotó, Győrfi Sándor szobrászművész jelenlétében.

Pacsai Norbert (balra) átveszi a Balogh János-díjat.
Fotó: Gyarmatiné Forgács Éva

A konferencia után a Balogh János utcában található emlékhelyen koszorúkat is elhelyeztek. A fogadott szülőhely méltósággal, tisztelettel őrzi a kitűnő ember, a világhírű tudós emlékét.

Csajbók Ferencné, Túrkeve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában