biztonság

2019.04.05. 12:45

Elindult a viharjelző rendszer a Tisza-tavon

Április elsejétől egészen októberig működik a viharjelző rendszer a négy nagy hazai tavon, köztük a Tisza-tavon is.

katasztrófavédelem

Április elsején hivatalosan is megkezdődött a viharjelzőszezon, a jeles nap ezúttal a KEHOP-1.6.0-15-2017-00025 azonosítószámú, Katasztrófavédelmi rendszerek a Balaton régió területén elnevezésű uniós projekthez kapcsolódó eszközátadással egészült ki. Ennek is köszönhetően a legmodernebb eszközök vigyázzák a Balaton környékén élők és a nyaralók biztonságát.

Április elsejétől egészen októberig működik a viharjelző rendszer a négy nagy hazai tavon, köztük a Tisza-tavon is, amelyet minden évben több ezer ember választ kikapcsolódása helyszínéül — tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ahhoz, hogy a viharjelző rendszer valóban az emberek biztonságát szolgálja, ismerni kell a különböző jelzések jelentését, hiszen a hazai viharjelző rendszer két fokozatban működik:

- Ha egy órán belül 40 kilométer/órás széllökések várhatók, akkor a viharjelző rendszer ezt percenként 45-ször felvillanó, sárga fényjelzéssel adja tudtunkra. Ilyenkor a vízben tartózkodni csak a parttól 500 méter távolságon belül lehet, akár csónakban ülünk, vagy bármilyen más sporteszközön tartózkodunk. Ez az elsőfokú viharjelzés.

- Ha rövid időn belül 60 kilométer/órás, vagy annál erősebb szélre van kilátás, akkor lép életbe a másodfokú viharjelzés. Ekkor a másodpercenként 90 fényvillanást láthatunk. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kér mindenkit, hogy a vízben tartózkodás során mindig kövessék nyomon a viharjelzéseket, ha pedig bajbajutott embert látnak, hívják a 112-es segélyhívó számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában