Szolnok

2019.04.02. 11:48

Időutazás egy gazdag kulturális örökséget ránk hagyományozó világba

Az ókeresztény kultúra gazdag világába kalauzolta hallgatóit hétfőn délután Kovács György káplán atya a Szent Imre Művelődési Ház színháztermében tartott vetített képes előadásán.

Szathmáry István

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Szolnoki Csoportja szervezésében tartott rendezvényen először Kováts Andrea, a csoport elnöke köszöntötte a termet megtöltő érdeklődőket.

Ezt követően kezdődött az „Íme az Isten Báránya”, Krisztus misztériuma az ókeresztény és a kora középkor művészetében – című időutazás a letűnő antik Róma és az új szellemet hozó keresztény világ korszakváltásának idejébe.

Amint az hamarosan kiderült, a kívülálló számára kissé elvontnak tűnő téma egy rendkívül gazdag kulturális örökség üzenetét közvetítette a hallgatóságnak.

A korábban építészmérnöki tanulmányokat is folytató, majd többek között Rómában tanuló atya kiváló tárgyismerettel és szép stílusban avatta be közönségét az ókeresztény művészet sokrétű, a liturgia részeként szolgáló jelképrendszerébe.

Mondanivalóját számos olyan meghatározó kultúrtörténeti jelentőségű, máig fennmaradt épület bemutatásával tette személetessé, mint például a Lateráni Bazilika új lelkiséget jelképező keresztelőkápolnája Rómában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában