Jászapáti

2019.04.12. 19:56

Óriásnyulat is árultak a népszerű állatvásárban

Messze földön híres a jászapáti állat- és kirakodóvásár, amit minden hónap első vasárnapján tartanak meg a városban. Az állattartási kedv ugyan nem olyan már, mint régen, de még mindig vannak olyanok, akik a jó üzlet reményében és a jó hangulat miatt az ország távolabbi pontjáról is eljönnek az állatvásárba.

Illés Anita

Kalmár László (jobbra) szezonálisan szokott részt venni a jászapáti vásárban. Április első vasárnapján több malacot is elhozott.

Fotó: Illés Anita

„Én elmentem a vásárba félpénzzel. Disznót vettem a vásárban félpénzzel” – szólt a magyar népdal, amit egy anyuka énekelt a kisfiának a jászapáti állatvásárban. Fél pénzért ugyan már nem tudtunk semmit venni…Malacot, olyan jó húsz kilósat 18 ezerért adott volna az egyik gazda, csak vigyük.

Manapság az állattartás kevésbé népszerű. Nincs már annyi szárnyas a vidéki udvarokban, mint régen és bizony, számos disznóól is üresen áll. Sokan felhagytak az állattartással vidéken, és inkább a hentesnél vagy a boltokban, bevásárlóközpontokban veszik meg a húst.

Pedig a szupermarketekben kapható disznóhús nem olyan ám, mint a házi – vélik azok, akik az egészséges életmódot részesítik előnyben, és bevállalják, hogy csirkét, tyúkot vagy sertést tartanak az udvaron.

A vásári forgatagban főként előnevelt csirkék, tyúkok, kakasok és malacok keresték gazdájukat, de húsvéthoz közeledve, szép számmal kínáltak nyulat. Akadt kiskacsa és liba is.

– Nem annyira érződik a tavaszi hangulat az árakon, kevés a vevő – vélekedett Kozák Mihály, aki Dorogról érkezett az apáti vásárba.

– Ilyenkor drágább szokott lenni a hízónak való kilója. Pedig általában csak júniusban csökkennek az árak. Egy 30 kilós malacot 20 500 forintért adtam volna, de azt mondta az érdeklődő, hogy sokra tartom.

– A másik a kifogásokat kereste. Az volt a baja, hogy az egyik jószág tarka, a másiknak meg hosszú az orra. Ha vesznek tőlem sertést, akkor általában egyesével, kettesével viszik. Megszűnt az a világ, amikor egy állattartó húszat, harmincat is megvásárolt egyszerre – mondta Kozák Mihály.

A gyöngyöstarjáni Kajári József évente egyszer jön a jászapáti vásárba. Saját magának és ismerőseinek is vett egy-két malacot.

– Természetesen hizlalásra szánom, majd januárban levágjuk – tette hozzá József.

Kalmár László (jobbra) szezonálisan szokott részt venni a jászapáti vásárban. Április első vasárnapján több malacot is elhozott.
Fotó: Illés Anita

A vásár régi szokásaihoz tartozik az alku, ami még ma is él. Bizony, nem mindegy, hogy milyen áron mondja a gazda a jószágot és végül miben egyezik meg a vevővel. A jászkiséri Kalmár László 18 ezerre tartotta a 18–20 kilós malacokat.

Ottjártunkkor éppen engedett volna valamennyit, de az érdeklődő pont múltkor vett öt hízónak valót, így ezúttal nem cseréltek gazdát a jószágok. Talán a vásár végére jól elkeltek a malacok, s a tenyésztő és az új gazda is elégedetten térhetett haza a hangulatos forgatagból…

Nagyon komoly felelősséggel jár

Húsvéthoz közeledve az állatvédők mindig felhívják a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, és azt javasolják, nyúl vásárlása előtt mindenki gondolja át, hosszú távon tudja-e vállalni a kis kedvenc megfelelő gondozását.

A vásárban az egyik nyúltenyésztő szerint az állatvédők ne vegyenek nyulat húsvétra kampánya sikeres, hiszen nem sok négylábút tudott eladni. Egyébként normál méretű házi nyulat kétezerért, óriásnyuszit tízezerért találtunk a vásárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában