Szolnok

2019.04.24. 11:30

Újraindul a repülőműszaki képzés a megyeszékhelyen

Még 2017 novemberében jelentették be, hogy két évtized után újraindul a hazai felsőfokú pilótaképzés a 2018/19-es tanévtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán, az MH 86 Szolnok Helikopter Bázison. Néhány év múlva már diplomát kapnak az első légijármű-vezetők, illetve repülésirányítók. Kedden azt jelentették be, hogy a repülőműszaki képzés is elindul a szolnoki helyőrség falai között.

Mészáros Géza

Az ülést követő sajtótájékoztatón Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár, illetve Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára egyaránt hangsúlyozta, a kormány által megkezdett nemzeti haderőreform számos eleme a szolnoki bázist is érinti.

Mint ismert, a 2018/19-es tanévtől újraindult a hazai felsőfokú pilótaképzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán.

Az állami légi közlekedési alapszak két szakiránnyal – repülésirányító és légijármű-vezető – indult, így az egyetemen már nem csak katonai vezető, katonai üzemeltető és katonai logisztika szakon zajlik a tisztképzés. Várhatóan a következő tanévtől a repülőműszaki képzés is beindul.

Szolnokon olyan légi közlekedési szakembereket képeznek, akik alkalmasak és képesek a védelmi szféra haditechnikai és más szaktechnikai eszközeinek – hon-, rend- és katasztrófavédelem – üzemeltetésére, az üzemfenntartás biztosítására, valamint az új haditechnikai eszközök és a kapcsolódó új technológiák bevezetésére, alkalmazására, s hamarosan javítására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában