Szolnok

2019.05.01. 18:35

Gyorsabban eljutunk majd Szolnokról a fővárosba vonattal

Május 27-től változtat a MÁV a reggeli menetrenden a Budapest-Nyugati – Cegléd- Szolnok/Kecskemét viszonylaton, ezzel Szolnok kiszolgálása is javul. Reggel több vonat indul majd a fővárosba, és csökken a menetidő is a vasúttársaság ígérete szerint.

Hraskó István/Baon.hu

Minderről az info.szolnok.hu-n megjelent, Kerékgyártó József MÁV-START Zrt. vezérigazgató által Szalay Ferenc szolnoki polgármesternek írt levélből szereztünk tudomást.

A levél szerint a MÁV-START a vonalon a reggeli menetrendi struktúra módosítását tervezi, amelynek célja a vasútvonal mentén fekvő települések és Szolnok kiszolgálásának javítása. Az új rendszertől azt remélik, hogy a vasút versenyképessége kedvezőbb lesz a távolabbi elővárosi térségekből, és az utazási körülmények is javulnak.

Mindezt a vonatok megállási rendjének módosításával, a menetidejük csökkentésével és a vonalon közlekedő vonatok számának növelésével tervezik elérni. Így a menetidő csökkenése mellett elérhető a zsúfoltság mérséklődése is, mert egyenletesebb lesz az utasok eloszlása.

A levél szerint Kecskemétről, Szolnokról és Ceglédről a távolsági vonatok 10-18 perccel rövidebb menetidővel közlekednek majd Budapestig. Új, gyorsított vonatok indulnak Szolnokról és Kecskemétről, amelyekkel Albertirsa, Pilis, Monorierdő és Monor településeken is javul a kínálat.

További pozitív fejleményként említi a MÁV-START igazgatója, hogy 2020 első negyedévétől várható a KISS emeletes motorvonatok forgalomba állása, amelyek egyik közlekedési célterülete a 110a vasútvonal, tehát a Budapest-Nyugati – Cegléd- Szolnok/Kecskemét viszonylat. Az új vonatokkal pedig „valószínűsíthető a menetrendszerűség javulása”.

Ez már tényleg a 21. százada vonata

A KISS kétszintes motorvonatok a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd.

Az emeletes motorvonatokon három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak.

A járművek nagy belépő terekkel rendelkeznek az optimális utasáramláshoz, a gyártó – a gyors utascsere biztosítása érdekében – oldalanként 12 ajtót alakít ki. A szolgáltatás színvonalát növeli a kivételesen csendes futás, a tágas és világos belső terek, a fejlett légkondicionáló rendszer.

A Stadler KISS-eket a gyártó ellátja az ETCS L2 vonatbefolyásoló rendszerrel is, amely lehetővé teszi, hogy az európai uniós forrásokból felújított vasútvonalakon – a pályaparaméterektől függően – a 160 km/h engedélyezett sebesség ténylegesen kihasználható legyen. (Forrás: www.mavcsoport.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában