KISÚJSZÁLLÁS

2019.05.18. 19:50

Maradásra ösztönzik a fiatalokat

Kisújszállás is szeretné itthon tartani, vagy hazahozni jól képzett, fiatal szakembereit. Ehhez pályázaton nyertek támogatást és már több mint 400 fiatalnak segíttek valamilyen formában – tudtuk meg Kecze István polgármestertől.

Daróczi Erzsébet

Kiss László feleségével, Kurucz Renátával. A vállalkozó és párja Kisújszálláson képzeli el a jövőjét

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Az utóbbi években nálunk is több fiatal indult vidékre „szerencsét próbálni”. A legtöbben nyilván azt szeretnénk, ha gyermekeink, ismerőseink itthon találnák meg a számításaikat, itt boldogulnának, alapítanának családot. A „Kisújszállás a Te otthonod!” pályázatunk fiataljainkat a helyben való letelepedésre és boldogulásra motiválja.

– A programhoz közel kétszázmillió forintot nyertünk, és a tizennyolc és harmincöt év közötti fiatalokat céloztuk meg olyan szolgáltatásokkal, melyek támogatják a munkaerőpiaci foglalkoztatási lehetőségeiket, és segítik a településen való maradásukat, hazaköltözésüket – mondta Kecze István.

Eddig négyszázhuszonhárom fiatalt ért el az önkormányzat a programmal, nyolcvanegyen már pénzbeli támogatásban is részesültek. Felsőfokú tanulmányok végzéséhez negyvenhatan kaptak segítséget, tartós letelepedési támogatást öt párnak adtak, négy fő önfoglalkoztatóvá válását, tizenkilenc helyinek pedig hiányszakmákban történő foglalkoztatását támogatták.

A támogatásban részesülő fiatalnak tennie is kell a segítségért, félévente tíz óra közösségi munkát kell végeznie valamely, a pályázatban kijelölt együttműködő partnerek egyikénél. Az elhelyezkedésben álláskeresők klubjával, Mesterségem címere programmal, személyre szabott tréningekkel segítenek.

Kiss László feleségével, Kurucz Renátával. A vállalkozó és párja Kisújszálláson képzeli el a jövőjét
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A lakásmegoldásban is próbálunk segíteni, a Rákóczi utca egyik épületében a felújítás után tizenegy berendezett garzonlakás várja majd a fiatalokat. Maximum két évre kaphatnak itt lakhatási lehetőséget, bérleti díj fizetése nélkül. E lakások odaítéléséről pályázat útján születik majd döntés.

– Bízom benne, hogy sikeresek lesznek programjaink, és minél több fiatalunk Kisújszálláson képzeli el jövőjét – mondta a városvezető, akitől megtudtuk, hogy városi ösztöndíjat is nyújtanak azoknak, akik hiányszakmaként elismert végzettséget szereznek meg.

Építőmérnök, gépészmérnök, mechatronikai mérnök és műszaki menedzser hallgató kap már így ösztöndíjat. Hiányszakmák támogatást – maximum huszonnégy hónapra – azok a helyi fiatalok kaphatnak, akik kisújszállási székhelyű vagy telephelyű munkáltatónál ilyen szakmában dolgoznak.

Akiknek már segített a pályázat

– Mi tartós letelepedési támogatást kaptunk a „Kisújszállás a Te otthonod!” pályázatnak köszönhetően – mondta Csípő Nikoletta, aki férjével, Vatai Larionnal és kisfiukkal jött haza. A támogatást a lakás berendezésére fordították.

– Azért is költöztünk haza, mert itt szerettem volna óvodába járatni kisfiunkat, és ebben a támogatás is ösztönzött – mondta a fiatal édesanya, aki a kutyamenhelyen végezte a közösségi munkát.

– Nagyon örültem a pályázatnak, hiszen azelőtt is vállalkozás indítását terveztem. Az önkormányzati segítség épp a legjobb időben érkezett – erről már Kiss László vállalkozó beszélt.

– A támogatás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még mindig vállalkozó vagyok, szeretnék is az maradni. Az pedig különösen jó, hogy mindez szülővárosomban válhat valóra. Feleségemmel itt képzeljük el a jövőnket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában