jászkunság

2019.06.28. 11:25

Nagyon oda kell figyelniük magukra a hőségben a cukorbetegeknek

A hőség, de a változékony időjárás is kihat a vércukorszintre, ezért érdemes ilyenkor nyáron a szokásosnál is gyakrabban ellenőrizni azt. Szakértőt kérdeztünk, a kánikulában mire figyeljenek fokozottan a cukorbetegek?

Molnár-Révész Erika

Buzás Sándorné Jusztina, a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesületének elnöke saját példáin keresztül hívja fel a figyelmet a diabéteszesekre leselkedő nyári veszélyekre.

Fotó: Mészáros János

– Bár a hőségben mindenkinek, az egészséges embereknek is több folyadékot kell fogyasztania, ám ez a cukorbetegekre fokozottan igaz. Nagyon fontos, hogy a bevitt folyadék cukor-, alkohol- és koffeinmentes legyen – hívta fel a figyelmet az egyik legfontosabbra, a folyadékpótlásra Buzás Sándorné Jusztina, a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesületének elnöke.

Hozzátette, a fényvédelem is nagyon fontos ilyenkor, hiszen a nap káros hatásainak kivédése mellett vannak olyan gyógyszerek, amelyek mellett a napozás tilos, mert túlérzékenységet váltanak ki a szervezetből.

– Nagyon oda kellene figyelnünk arra is, hogy a hőségben a vércukorszint ellenőrzésének óriási jelentősége van. A melegben, és az utóbbi időben tapasztalható változékony időjárás hatására ugyanis ingadozik a vércukorszint, ezért mérjük meg többször.

– Nagyon sokszor hajlamosak vagyunk ilyenkor nyáron még a papucsot is lerúgni, pedig a cukorbetegek legsúlyosabb gondja a diabéteszes láb. Nem tanácsos nyitott lábbeliben járnia a cukorbetegeknek, hiába kényelmes, mert könnyen megsérülhet a talp vagy a láb.

– Rossz a vérkeringésünk, egy pici sérüléssel a perifériás erek is károsodhatnak. Ezeket az apró sebeket mi nem is vesszük észre, csak akkor, amikor már fekélyekké alakulnak.

– Arra is fel szeretném hívni a figyelmet, hogy a kavicsos terepet kerüljük, és minden olyan helyszínt, ahol a láb megsérülhet. Vannak kifejezetten diabéteszes lábra kifejlesztett lábbelik. Egyesületünknek sikerült most negyven ilyen speciális cipőt csináltatni, olyanokat, amelyek védik a talpat és a lábat.

Nem csak lábsérülésekből, de akár egy apró szúrásból is lehet probléma. És a cukorbetegeknek ezekből bőven jut vércukormérés vagy az inzulin beadása közben. Mivel Jusztina maga is cukorbeteg, saját példáján keresztül figyelmeztette sorstársait.

– Egész délután meggyet magoztam, nem is ettem belőle. Mégis 18 mmol/ literre fölvitte a vércukromat valami. Nem tudtam megfejteni, mi történt. Aztán az egyik orvos felhívta valamire a figyelmemet.

– Mivel szúrjuk az ujjunkat nap mint nap a vércukormérés miatt, ott egy pici lyuk képződik. A meggyben lévő cukor ezeken keresztül szívódott fel a szervezetembe. Erre nagyon figyeljünk oda, ha lehet, gumikesztyűt használjunk ilyenkor. Még egy nagyon fontos dolog!

Buzás Sándorné Jusztina, a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesületének elnöke saját példáin keresztül hívja fel a figyelmet a diabéteszesekre leselkedő nyári veszélyekre.
Fotó: Mészáros János

– Hajlamosak vagyunk gyorsan beadni magunknak az inzulint, hogy hamar túl legyünk rajta. De nagyon fontos az inzulin helyének a kiválasztása! Aki már több éve inzulinnal kezelt, előfordul, hogy a szúrások helyén apró göbök, puklik képződnek. Saját példám az is, hogy egyik reggel egy ilyenbe szúrtam be véletlenül az inzulint, napközben mégis magasra nőtt a vércukorértékem. Délben az ebéhez és este a vacsorához ismét beszúrtam az inzulint, hiszen azt az étkezésekhez mérten szoktam beadni.

– Éjjel már alig tudott a férjem felkelteni, mert 1,2 mmol/ literre ment le a cukrom, vagyis veszélyesen alacsonyra. Akkor ment át ugyanis a reggeli inzulin a véráramba, mert korábban a göbtől nem tudott felszívódni, csak nagyon lassan.

A szakember arra is felhívta sorstársai figyelmét, hogy a nyári gyümölcsöket óvatosan fogyasszák, a legtöbbnek ugyanis igen magas a cukortartalma. Főleg a dinnye és a szőlő fogyasztásakor ajánlja, hogy a gyümölcsök mellé egy kis kenyeret is egyen a cukorbeteg, mert az lassítja a szénhidrát hirtelen felszívódását.

Okosan a főzéssel, sütéssel is!

Bár a cukorbetegnek évszaktól függetlenül be kell tartaniuk az orvos által előírt diétát, nyáron megnő a választási lehetőség, ezáltal a csábítás is a különböző zöldségek, gyümölcsök érése miatt.

– Ez nem azt jelenti, hogy nem ehet a cukorbeteg nyári gyümölcsöt, hanem ezeket tudatosan, mértékkel kell fogyasztanunk. Nagyon fontos, hogy a cukorbeteg étkezésének része legyen a nem keményítő tartalmú zöldség. Ilyen a gomba, hagyma, fokhagyma, padlizsán vagy paprika.

– Ezek fontos elemei a diabéteszesek étrendjének, hiszen szinte semmilyen hatásuk nincsenek a vércukorszintre, és tele vannak rostokkal, ami nagyon fontos az emésztés szempontjából.

– Grillezzünk, süssünk sütőben vagy pároljunk húsokat – főleg szárnyasokat, halakat. Süteménykészítésnél próbáljuk ízesítésre a saját, cukormentes lekvárunkat használni – tanácsolta Buzás Sándorné Jusztina, a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesületének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában