jászkunság

2019.06.04. 17:30

Tizenhét ismeretlen holttest van megyénkben

Több mint kilencszáz ismeretlen holttestet, illetve holttestrészt köröz a rendőrség országos szinten a Police.hu-n található körözési nyilvántartás szerint. Ebből tizenhetet megyénk területén találtak meg. Legutóbb Tiszaderzsen került elő egy nő, bal alkarján „pisti” feliratú tetoválással.

Czakó Nóra

Sajtótájékoztató az alsószentgyörgyi esetről. Háttérben a zsákokba rejtett ismeretlen holttest.

Fotó: Csabai István

Ismeretlen holttest azonosításához kéri a lakosság segítségét a rendőrség. A százötvenhat-százhatvan centiméter magas nőt még május 26-án találták meg Tiszaderzsen. A bal alkarján „pisti” feliratú tetoválás látható.

Fekete hosszú nadrágot, fehér trikót és fekete bokacsizmát viselt – derült ki a körözési nyilvántartásából. Az interneten terjedő hírek szerint a Tisza-tóból került elő a holttest, és feltehetően azt a huszonöt éves tuzséri nőt találták meg, aki még január 25-én tűnt el az otthonából.

Megyénkben jelenleg a legrégebb óta azonosítatlan holttest 1995 márciusában került elő Tiszaroffon, hasa jobb oldalán sérüléssel. 1998 januárjában szintén Tiszaroffon bukkantak rá egy félmeztelen férfi holttestére, akinek jobb alkarjára egy bikinis nőalak volt tetoválva. Egy 1999 júliusában, Vezsenyen talált férfi pedig mindössze zoknit viselt.

Még 2000 szeptemberében Jászberényben is egy tetovált holttest került elő. A rajz egy lábaival kardot fogó sast ábrázolt pajzzsal, fején koronával.

Jelenleg megyénkben a legtöbb ismeretlen holttestet Szolnokon körözik, összesen hatot. Kettő még 2002-ben került ki a honlapra, a többi 2011-ben, 2012-ben, 2017-ben és idén február 26-án jelent meg a nyilvántartásban.

Sajtótájékoztató az alsószentgyörgyi esetről. Háttérben a zsákokba rejtett ismeretlen holttest.
Fotó: Csabai István

Tiszaroffon pillanatnyilag négy holttest személyazonossága ismeretlen. A már korábban említett kettőn kívül még kettőt köröznek, amelyek 2000-ben kerültek elő, az egyik márciusban, a másik pedig három hónappal később.

A júniusit erősen oszló állapotban találták meg, katonai surranóhoz hasonló bakancsot, piros hosszú ujjú blúzt és sötétkék melegítő nadrágot viselt. Három gyűrűje közül az egyik kobrát mintázott.

Talán az egyik legérdekesebb egy 2006 júniusában Tiszafüreden talált férfi, ugyanis az ingzsebe egy fekete zoknit rejtett, benne egy egylejes és egy ötlejes bankjeggyel.

Egy 2002 májusában Szolnokon talált körülbelül huszonöt-harmincöt éves holttest pedig több sérülés nyomát is viselte. Bal könyökhajlatban tűszúrásnyom, míg a nyak hátsó két oldalán feltehetően egy-két napos akasztási barázda volt látható. A felkarokon lévő véraláfutásos zúzódások valószínűleg szorítástól eredtek.

Egyes esetekben maradványokból kell megállapítani a személyazonosságot. 2014 márciusában például Karcagon egy feltehetően idősebb férfinek csak a koponyája, comb- és lábszárcsontja került elő. 2011 áprilisában Szolnokon pedig egy körülbelül ötvenöt éves embernek szintén a koponyája és különböző csontmaradványok.

Tavaly júliusban hírportálunk is hírt adott arról, hogy egy szolnoki férfi mumifikálódott holttestet talált Szandaszőlősön, lakatlan tanyája udvarán. Az ismeretlen személyazonosságú holttest erősen bomlásnak indult, ezért sem a korát, sem a nemét, sem más tulajdonságát nem tudták megállapítani. Végül kiderült, hogy férfi – a test azóta már ki is került a nyilvántartásból.

Az idén március elején Jász­alsószentgyörgy külterületén talált feldarabolt férfi, aki gyilkosság áldozata lett, szintén szerepelt egy ideig a körözési listán. Majd kiderült, hogy a harminckét éves külföldi állampolgárt Bécsben ölte meg az egyébként jászladányi élettársa. A férfit feldarabolta, bőröndökbe rakta, és telekocsival Jászladányba vitte.

Kilencven évig tartják őket nyilván

Az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ körözési nyilvántartó és szakirányító osztály egyik munkatársa korábban a Zsaru Magazinnak beszélt arról, mi a teendő a megtalált, azonosítatlan holttestekkel.

A cikk szerint nyilvántartásba kerülnek, előtte azonban leveszik az ujjnyomatát, vizsgálják a fogstátuszát, DNS-mintát vesznek, egyedi azonosítókat keresnek, ami lehet tetoválás, beépített protézis vagy műtéti heg. Utóbbiakat egybevetik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartásával, de a körözéseket is nézik. Az ismeretlen holttesteket az azonosításáig vagy kilencven évig tartják nyilván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában