jászkunság

2019.07.10. 14:00

Átlagos termésnek örülhetnek a gazdák

Átlagos termés várható az őszi kultúrákból, hangzott el az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének Szolnokon megtartott tájékoztatóján.

Kovács Berta

Szabó István édesapja őszi búzáját aratja Szandaszőlős határában.

Fotó: Mészáros János

Hubai Imre Csaba megyei NAK-elnöktől megtudtuk, az említett kultúrák betakarítása az elmúlt időszakban felgyorsult, az őszi árpáé a napokban be is fejeződik.

Megyénkben a vetésterület legnagyobb részét képező őszi kultúrák, a tavaszi árpával és a zabbal kiegészülve, mintegy százötvenkilencezer hektárt foglalnak el, melyről a gazdáknak és gazdálkodó szervezeteknek átlagos termés esetén nagyságrendileg hétszázezer tonna szemes terményt kell betakarítaniuk és eljuttatniuk a raktárakba.

– Ősszel igen aszályos időszakot éltünk át a gazdatársakkal, ugyanúgy a téli és tavaszi időszakban is, majd április végén, május elején jött meg a csapadék – idézte fel Hubai Imre Csaba.

– A gabona jól alkalmazkodik, viszont a szokatlan szárazság miatt a növények vontatottan keltek, az őszi kalászosok túlnyomó része tél végén, tavasszal kelt ki, az életciklusukból hiányzott egy évszak. Nagy területen a gabona a téli időszakban a minimális csapadékkal épp csak ki tudott csírázni.

– De amikor kikelt, nagy mennyiségű gyökeret fejlesztett, bojtos gyökérzete a korábbiak átlagához képest másfélszer nagyobb tömeget képezett, így amikor megjött az eső, a talajoldatot másfélszer annyi gyökérfelület vette fel.

– Ennek következtében az átlagnál gyorsabban növekedett, pótolta a lemaradását, így végül a várakozásokon felüli gabonatermést tudunk betakarítani – foglalta össze az elnök a növények fejlődését.

Az áprilisi csapadék megfelelt a sokéves átlagnak, májusban pedig az átlagos mennyiség duplája hullott, ami kedvezett az összes kultúra fejlődésének. Júniusban átlagban hetven milliméter eső esett, aminek az eloszlása nem volt egyenletes, az állományok többfelé viharkárt is szenvedtek.

A felázott talajok miatt többfelé nyolc-tíz nap csúszással tudták megkezdeni a betakarítást, a kultúrák egymásra értek, ami szokatlanul nagy munkacsúcsot generált.

Az aratás most is gőzerővel folyik. Az őszi árpával nagyrészt már végeztek a gazdálkodók, öt tonna/hektár termésátlaggal számolhatunk, a termésminőség azonban változó, gombás betegségek rontják az összképet.

Az őszi káposztarepce-vetésekből közel háromezer hektárt tárcsáztak ki a megyei gazdálkodók a gyenge kelés miatt. Jelenleg több mint hatvan százalékát aratták le, a termésátlag igen változatos, de van, ahol négy tonna hektáronként.

Az őszi búza betakarítása múlt héten kezdődött, tizenkét százalékát aratták le eddig, mennyiség és minőség tekintetében is széles skálán mozognak a paraméterek, a megyei termésátlag megközelíti az hektáronkénti öt tonnát. A csapadékos időjárás miatt fokozott volt a fuzáriumfertőzés veszélye, a gazdálkodók csak többszöri védekezéssel tudták megóvni a terményt.

Az időjárás alakulásához képest a termésátlagok megfelelőek, a jövedelmezőséget pedig már csak az átvételi árak határozzák meg. Az őszi árpáért tonnánként negyven-negyvenötezer forintot, az őszi búza tonnájáért negyvenkét-ötvenezer forintot, az őszi káposztarepce tonnájáért pedig száztíz-százhúszezer forintot adnak jelenleg.

A raktározási feltételek biztosítottak, több mint egymillió tonna gabona tárolására van mód, ami azért is lényeges, mert így adott a lehetőség, hogy a gabonát ne aratáskor, hanem a világpiaci árak és igények, illetve a szállítókapacitás figyelembevételével folyamatosan, következő év március-április hónapig értékesíthessék a termelők.

A tájékoztatón a betakarításhoz, terményszállításhoz kötődő biztonsági kérdésekre az érintett hatóságok képviselői is felhívták a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában