SZOLNOK/ABONY

2019.07.25. 11:28

Gyermekkora óta a lovaglás bűvöletében él Koncz Csenge

– Huszonkét éves vagyok, de már nyolcéves korom óta jelen vannak az életemben a lovak – mesélte hírportálunknak a minap Koncz Csenge. A szolnoki lány régóta a díjugratás szerelmese, mi több, családjával közösen egy lovarda felépítésén fáradozik. Életéről és a sportág iránti szenvedélyéről vele beszélgettünk.

Hartai Gergely

Koncz Csenge verseny közben. Elsősorban a díjugratást szeretné népszerűsíteni, hiszen ő is ebben a szakágban versenyez.

Forrás: beküldött fotó

– Honnan a lovak iránti szeretete?

– Testvéremet az orvos lovagolni küldte, mert gerincproblémái voltak. Végül úgy kerültem a lovak közelébe, hogy eljártam vele a lovardába. Akkor és ott az egyikük nagyon a szívemhez nőtt: miatta kezdtem el lovagolni, hogy megkaphassam. Ő volt Szárcsa, az első lovam.

– Emlékszem, tizenegy éves voltam, amikor egyértelművé vált számomra, hogy sem én, sem a testvérem nem fogja kinőni ezt a szenvedélyt. Végül eldöntöttük, hogy veszünk egy lovat. Persze egyértelmű volt számunkra, hogy melyiket. Természetesen Szárcsát. Vele indult el a pályafutásom.

– Mi a helyzet a versenyzéssel?

– Szárcsa esetében egy elég problémás lóról beszélhetünk, ezért sok évnyi munka kellett ahhoz, hogy egy amatőr versenypályán végigmenjünk. Nagyon makacs volt. Ám végig az motivált, hogy csak azért is meg fogom csinálni! Néhány évvel később megvettük a második lovunkat, Csinit, mert egy már kevés volt nekünk.

– Egy ideig mindkettőjükkel versenyeztem kilencven, száz és száztíz centiméteres magasságokon. Ezek a szintek egyébként kezdő és középhaladó versenyszámoknak felelnek meg.

– Később viszont Szárcsa megbetegedett, így vele már nem tudtam rajthoz állni, Csinivel folytattam. Ekkoriban motoszkált bennem a gondolat, hogy szeretnék majd egy saját lovardát. Kiskorom óta nagy vágyam ugyanis, hogy a lovaglás és a versenyzés mellett egy lovarda működtetésével foglalkozhassak.

Koncz Csenge verseny közben. Elsősorban a díjugratást szeretné népszerűsíteni, hiszen ő is ebben a szakágban versenyez.
Fotó: Beküldött fotó

– Valóra válik az álom. Úgy tudjuk, hogy szépen alakul már Abonyban a létesítmény…

– Valóban. Két éve kezdtünk neki a lovarda építésének. Előtte évekig kerestünk területet ehhez. Alapvetően Szolnokon szerettünk volna megfelelő helyszínt találni, később azonban másként alakultak a dolgok.

– Testvérem Abonyba ment férjhez, így jött szóba, hogy ott is lehetne keresgélnünk. A kiválasztott Újszászi úti telek akkoriban meglehetősen el volt hanyagolva, egy tölgyerdő és egy bozótos állt rajta. Az egészet nagy munkával kitakarítottuk, miután elkezdhettük a homokos lovaspálya kialakítását és az istálló felépítését.

– Nagyon fiatalon lóra pattanhatott a térség versenyein. Melyik volt a legemlékezetesebb közülük?

– Amikor gimnáziumba kerültem, akkor tettem le a rajtengedélyvizsgát. Ez kell ahhoz, hogy valaki hivatalos versenyen indulhasson, mivel addig csak amatőr megmérettetéseken lehet részt venni.

– Rajthoz álltam Jászfényszarun, Ócsán, Kenderesen, Dunaharasztin, Kecskeméten, Hevesen és Jászberényben is. Ez utóbbi helyszínen volt a legemlékezetesebb versenyem. Itt zajlott ugyanis az első hivatalos díjugratásom, amelyet meg is nyertem. Mindezt ráadásul Szárcsával!

Jól megérti magát minden négylábúval. A lovak iránti szeretete arra ösztönözte, hogy a versenyzés mellett lovardát létesítsen.
Fotó: Beküldött fotó

– A lovassport és a lovardavezetés, úgy tűnik, az egész életét átszövi.

– Ez az életcélom, ennek élek. Szeretném, ha a lovasoktatás fellendülne a környezetemben. Elsősorban a díjugratást szeretném népszerűsíteni, hiszen én is ebben a szakágban versenyzem. Az pedig, hogy ennek a szenvedélynek élhetek, nagyrészt a szüleimnek köszönhetem. Akik – bár eleinte féltettek, amiért ezt a sportot választottam – mindig is támogatták az elképzeléseimet.

Jövőre nyílhat meg a lovarda

Csenge célja, hogy minden érdeklődővel megismertesse a lovaglást. Mint mondja, egy ideje már lovasoktatóként dolgozik, és büszke rá, hogy eddig megszerzett tudását tizenkét tanítványának is átadhatja.

Az ifjú hölgy szakmai munkája mellett az egyetemen is igyekszik helytállni. A helyi campus kereskedelem és marketing szakos, végzős hallgatójaként várhatóan a jövő év első felében fejezi be tanulmányait.

A gyakorlati félévet és az államvizsgát követően pedig tovább segítené a családi lovarda építését, amely a tervek szerint 2020 tavaszára nyílik majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában