Jászkunság

2019.07.06. 07:00

Állami erdeinkben jelentősen csökkent az illegális fakitermelés

Közepes kockázati besorolásba került tavaly megyénk az illegális fakitermelés és -kereskedelem szempontjából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég közzétett adatai szerint. Az állami erdőkből jelentett illegális fakitermelés mértéke jelentősen csökkent térségünkben 2018-ban az előző évhez képest, és az érintett hatóságok kevesebb jogsértést is állapítottak meg.

Czakó Nóra

Térségünk az illegális fakitermelés és kereskedelem szempontjából a közepesen kockázatos megyék közé tartozik.

Forrás: Shutterstock

Egyre hatékonyabban végzi a Nébih a teljes faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzését. Ezt támasztják alá az elmúlt három év eredményei. Az utóbbi évek tendenciáit figyelembe véve, Európa-szerte egyre nagyobb az igény a fára, mint tüzelő- és nyersanyagra.

Ezzel együtt sajnos az illegális fakitermelés és kereskedelem is folyamatosan veszélyezteti a fával borított területek fenntartható hasznosítását. A társhatósággal együttes, tudatos fellépésnek köszönhetően azonban egyre inkább érzékelhető a visszaélések megfékezése – tájékoztatta lapunkat a Nébih.

Ez azért is fontos, mert az illegális fatermékkel kereskedő cégek sok esetben a vásárlóikat is megkárosítják, mivel a hirdetetthez képest rosszabb minőségű, vagy kevesebb fát adnak el nekik, reklamáció esetén pedig legtöbbször elérhetetlenek.

Szűkebb hazánk az illegális fakitermelés és kereskedelem szempontjából a közepesen kockázatos megyék közé tartozik.

– Tavaly Jász-Nagykun-Szolnok megyében az országos erdőkár-nyilvántartási rendszerbe bejelentett falopások száma csekély mértékben nőtt az előző évhez képest. Mivel az állami erdőkből jelentett illegális fakitermelés mértéke csökkent, feltételezhető, hogy ezen tevékenységek főként a magánerdőkben történtek – mondta hírportálunknak Holló Veronika, a Nébih sajtóreferense.

– A megye erdő­sültsége egyébként nagyon alacsony, nem éri el a hat százalékot, ebből fakadóan az illegális fakitermelés nagysága sem túl magas. Becslések szerint 5-10 ezer köbméter között mozog, az erdőn kívüli fával borított területeket is számba véve.

– Ennek értéke 100-200 millió forint közé tehető. Összességében elmondható, hogy a megye kockázati besorolása pozitív irányba változott, azaz a tavalyihoz képest az érintett hatóságok kevesebb jogsértést állapítottak meg – fűzte hozzá.

Ezt támasztják alá a faanyag-kereskedelmi lánc tavalyi ellenőrzésének összefoglaló eredményei is, melyet a Nébih készített. E szerint megyénkben az állami erdőgazdálkodási részvénytársaságok területein a falopás és illegális fakitermelés által okozott kár tavaly 3,7 millió forint volt, míg az előző évben ez 8,5 millió forintot tett ki.

Térségünk az illegális fakitermelés és kereskedelem szempontjából a közepesen kockázatos megyék közé tartozik.
Fotó: Shutterstock

Tavaly 153 köbméternyi fát vágtak ki engedély nélkül, míg az előző évben ez az adat közel 400 köbméter volt. A felderített esetek száma pedig tavaly 18 volt, míg az előző évben 31 ilyen lopásra derült fény.

Holló Veronikától megtudtuk, hogy a Nébih vizsgálatai és a tárhatóságok a megye nyugati területein azonosítottak illegális tevékenységeket, de tavaly nem róttak ki bírságot a térségünkben működő faanyag-kereskedelmi lánc szereplőkre.

A Nébih azonban az első jogsértések megállapításakor bírság helyett figyelmeztetést alkalmaz a kis- és középvállalkozások érdekeinek védelme érdekében, és csak ismételt jogsértések esetén szab ki bírságot, ekkor is szigorúan az eset összes körülményét figyelembe véve, a fokozatosság elvét követve.

Huszonhat jogsértést jegyeztek fel

Holló Veronika arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a nyomonkövetési nyilvántartásokkal kapcsolatban tavaly nyolc eljárás során összesen huszonhat jogsértést állapított meg megyénkben a Nébih. Ez azt jelenti, hogy egyes eljárásokban több jogsértés is fennállt, amelyeket a hatóság együttesen értékel.

Három esetben a kereskedelmi tevékenység felfüggesztésére is sor került, ugyanis a telephelyi nyilvántartások rendkívül hiányosak voltak, és az eladott fatermék szállításához nem állították ki az eredetet igazoló szállítójegyeket.

A telephelyi nyilvántartások és a faanyagszállítmányokat kísérő szállítójegyek hiánya pedig együttesen teljesen ellenőrizhetetlenné, átláthatatlanná teszi a kereskedő működését, hiszen így nincs mód a fatermékek nyomon követésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában