Horgászat

2019.07.23. 07:00

Sokan nem vezetik a fogási naplójukat

Még mindig akadnak olyan horgászok, akik nincsenek tisztában a olyan alapvető kérdésekkel, mint például hogyan kell pontosan vezetni a fogási naplót.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Öt éve, 2014 óta van érvényben az a szabály, hogy a horgászat megkezdésekor be kell karikázni a fogási naplóban található naptárban a horgászat napját, be kell írni a víztérkódot és vízterület nevét, ahol halat szándékozik fogni.

– Ennek ellenére még mindig vannak, akik nem tesznek eleget ezeknek az előírásoknak – osztotta meg az ellenőrzések során tapasztaltakat Donkó Péter, a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének titkára.

– Sok köztük az új horgász is, de többen évek óta nem frissíti ismereteit, pedig folyamatosan tájékozódni kellene az aktuális szabályokról. Ráadásul minden le van írva az állami jegyen, fogási naplóban, csak el kellene olvasni. Nem teszik meg, ellenőrzésnél viszont az ezt kifogásoló halőrrel keverednek vitába, vagy utána hozzánk jönnek reklamálni.

Elmondta, az adminisztratív tennivalók elmulasztásakor jellemző az olyan kifogás is, hogy az illető már öreg, nem lát jól, nem tudja elolvasni az apró betűs írást – ez azonban nem mentség.

Jövőre viszont már nem lesz mód erre hivatkozni, mivel a területi engedélyen nem a szabályaik, hanem QR-kód fog szerepelni, melyet okostelefonnal leolvasva lehet majd tájékozódni a Szövetség által kezelt vizeken érvényben lévő előírásokról.

Persze azért nem lesz kötelező az okostelefon használata, az információk elérhetők lesznek honlapon is. Jó kérdés persze, hogy ha valaki eddig sem vette a fáradságot az okmányain lévő szöveg elolvasására, a digitális megoldással fog-e fáradozni, vagy inkább kockáztatja az esetleges szankciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában