JÁSZKUNSÁG

2019.08.02. 14:00

Előadásokkal és tanácsokkal is segítik a kismamákat

Az anyatej az újszülöttek elsődleges és legfontosabb tápláléka. 1993 óta hazánkban is augusztus elsején tartják az anyatejes világnapot, felhívva a figyelmet a természetes táplálás fontosságára. A szoptatás nem csak a éhség fizikai szükségleteinek kielégítésére elég, hanem a kötődés kialakulásának elengedhetetlen kezdeti lépése is.

P. Pusztai Nóra

Kutatások bizonyítják, hogy nagyon fontos a testkontaktus, a gyermek egész életére kihathat. Akár még az iskolai teljesítményt is befolyásolhatja

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A csecsemők legfőbb tápláléka az anyatej. Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus elsejét az anyatejes táplálás világnapjává. Célja, hogy felhívja a figyelmet a természetes táplálás fontosságára.

A szolnoki anyukák közel fele választja a szoptatást. A hozzáállás, a támogató környezet, a tűrési ingerküszöb mind-mind meghatározó a sikerhez. Egyre több közintézmény is helyet biztosít a szoptatásra, de sokakat nem zavar a nyilvános helyen való etetés sem.

A védőnői szolgálat munkatársai a szülés előtt álló kismamákat előadásokkal és különféle tanácsokkal készítik fel. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza kórház közel tíz éve érdemelte ki a „Bababarát” címet. Egyebek között az anyatejes táplálás támogatása mellett a másik feltétel az volt, hogy az újszülöttek már az életük első napjait édesanyjuk közelében tölthessék.

Kutatások bizonyítják, hogy nagyon fontos a testkontaktus, a gyermek egész életére kihathat. Akár még az iskolai teljesítményt is befolyásolhatja
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Nagyon örültem, hogy velem van a pici. Voltak pillanatok, amikor csak ültem mellette és csodáltam az apró kezét, figyeltem a szuszogását. A kórházban sokat segítettek a helyes mellre helyezést megtanulni. Még az is előfordult, hogy éjszaka, amikor sírt a babám, bejöttek segíteni. Az otthoni körülmények között azért könnyebb volt megtalálni a kényelmes pózt – mesélte egy szolnoki anyuka, aki nemrégen tért haza a kórházból első gyermekével.

– A védőnői munka szerves része: már a terhesség első trimeszterében feltérképezzük a mell állapotát, megismertetjük a várható változásokkal. Elmondjuk mennyire fontos a szülőszobai korai mellre tétel. A szülés utáni aranyóra meghatározhatja az egész szoptatást. Erre viszont fel lehet készíteni az anyukát, hogy tudjon mit kezdeni az adott helyzettel.

– A technikán és a hozzáálláson áll vagy bukik a dolog – emelte ki Szőkéné Székely Erzsébet szolnoki védőnő, aki hozzátette, az anyatej a legideálisabb táplálék a kisbabák számára. Ugyanis mind összetételében, mind mennyiségében az igényekhez igazodik, illetve biztosítja a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődését.

Elsősorban az anya-gyerek kapcsolatra van hatással a szoptatás, hiszen ez a kötődés első lépcsőfoka. Kutatások bizonyítják, hogy a testkontaktus a gyermek egész életére kihat, akár még az iskolai teljesítményére, de a magas vérnyomás vagy cukorbetegség elkerüléséhez is vezet.

– Bár a tápszergyártó cégek az előállítás során próbálják megközelíteni az anyatej összetételét, azok olyan immunanyagokat is tartalmaznak, amik mesterségesen nem előállíthatóak – mondta a védőnő.

Az egészséges táplálkozás, a sok folyadék, a pihenés és az igény szerinti szoptatás, valamint a tejleadó és szopóreflex megfelelő találkozása biztosítja a hosszú távú együttműködést az anya és baba között. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor az anya egészsége indokolja a szoptatás befejezését, így semmiképpen nem elítélendő a tápszeres táplálás sem.

Anyatejgyűjtő működik a városban

Az anyukáknak negatív leletekkel kell rendelkeznie és a tejnek is bizonyos feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy bekerülhessen a rendszerbe. Az anyatejre jogosult babák receptre válthatják ki az éltető nedűt az anyatejgyűjtő állomásról, ahol a több helyről beadott tejeket csírátlanítják, és eljuttatják a csecsemőknek.

– Megpróbálunk hasonló korú, bő tejjel rendelkező anyukát keresni, és összekötni a családokat egymással. Így szinte személyes, baráti, bizalmi kapcsolat is kialakul az úgynevezett tejtestvérek között – hangsúlyozta Szőkéné Székely Erzsébet, aki a támogató környezet híve. Hiszen sokszor a görcsös akarásra pszichésen is rámennek az anyukák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában