JÁSZSÁG

2019.09.27. 19:49

Térfigyelőkkel ijesztenék el az illegális szemetelőket

Háztartási hulladékokat, feleslegessé vált tárgyakat és olykor bizony állati tetemeket is elhelyeznek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellett, így azok újra és újra az illegális szemétlerakás helyszíneivé válnak több jászsági településen. Ezeken a helyeken a gondok orvoslására térfigyelő kamerákat telepítenek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékére.

Illés Anita

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek több jászsági településen felsorakoztak az illegális szemétlerakás helyszínei közé. Alig van olyan fórum, ahol a lakosok ne adnának hangot a folyamatosan visszatérő problémának, hiszen a gyűjtőedények mellett az illegális szemetelők újra és újra elhelyezik a hulladékot.

Jászladányon a helyi polgárőrség közel negyven kamerát működtet, amelyek elsősorban bűnmegelőzési célokat szolgálnak. Mint azt Bertalan László, a Jászladányi Polgárőr Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: a piactéren két darab ezer literes szemétgyűjtő konténer áll a piaci árusok rendelkezésére, ahová elhelyezhetik az összegyűlt szemetet. Ám egy idő után akadtak olyan lakosok is, akik odavitték a hulladékot, ezért a konténereket nemrég körbekerítették, és a rend megőrzése érdekében három térfigyelő kamerát szereltek fel, amelyek teljesen belátják a piacteret.

A polgárőrség vezetője hozzátette: a térfigyelők kihelyezése óta azt tapasztalják, hogy senki nem viszi oda a szemetet. A nagyközségben egyébként folyamatos a térfigyelőkamera-rendszer bővítése. Egy pályázati forrásnak köszönhetően a polgárőrség még ebben az évben újabb hét darab kamerát szerel fel a település különböző pontjain. Ezek közül öt készüléket szelektív hulladékgyűjtő szigetekre is ráirányítanak majd, amellyel megelőznék az illegális szemétlerakást, valamint a rongálást. Tavaly ugyanis az is előfordult, hogy felgyújtották az egyik gyűjtőedényt. Kamerát helyeznek el például a Mező és a Villám utca sarkára, ahol ugyan nincs szelektív hulladékgyűjtő sziget, de az illegális szemetelők előszeretettel használják a teret szemetesnek.

Jászárokszálláson szintén kamarákkal érnék el, hogy ne legyen szemét a szigeteknél. A városban olyan áldatlan állapotok alakultak ki két szelektív hulladékgyűjtő környékén, hogy azokat végül meg is kellett szüntetni.

– A Dobó úti óvodánál és a gimnáziumnál tavaly felszámoltuk a szigeteket a fertőzésveszély megszüntetése érdekében. Természetesen nem ez a megoldás a problémára, mert a szelektív hulladékgyűjtésre szükség van. Azon túl, hogy vannak, akik nem rendeltetésszerűen használják a gyűjtőedényeket, a szolgáltató munkájában is tapasztalunk hiányosságokat, például nem szállítják el időben a szemetet. Akkor működött jól a szolgáltatás, amikor az önkormányzat végezte el a feladatot – jegyezte meg Gergely Zoltán polgármester.

Rendeletet alkotott a testület

Jászberényben a képviselő-testület a szeptemberi ülésén alkotta meg a közterületi térfigyelőkamera-rendszerről szóló rendeletet. Ennek célja többek között a megfigyelt területen a jogellenes magatartások megelőzése és kiszűrése, a közbiztonság növelése, a közterület általános rendjének biztosítása. A kamerarendszer megfigyelésére a közterület-felügyelet jogosult. A rendelet mellékletében megtalálható, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez tartozó kamerák harmincegy helyszínt figyelnek a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában