jászkunság

2019.09.05. 14:00

Készüljünk tudatosan gyermekünk születésére!

A születés egy első találkozás, amit hosszú várakozás és vágyakozás előz meg. Pozitív szülésélményt élhet át, aki tudatosan készül a várandósság utolsó pillanataira. A szolnoki Kiss Olga dúla szülésfelkészítő beszélgetéseket tart fiatal pároknak, megismertetve velük a jeleket és lehetőségeket, tanácsokkal ellátva a leendő szülőket.

P. Pusztai Nóra

A pletykafalui baba-mama klubban is kedvelt téma volt a szülésre felkészülés és a gyermekágyi időszak nehézségei

Forrás: Beküldött fotó

A szülés és születés élménye egész életünket meghatározza. Érdemes tehát már a várandósság idején is tudatosan felkészülni rá. Kiss Olga dúla a helyi baba-mama klubokban beszélgetéseket tart a témáról.

– Korábban az volt jellemző inkább, hogy a nők egyedül érkeztek a szülésfelkészítő beszélgetésre, az utóbbi időkben szinte mindenki a párjával jön már – mondta a szolnoki dúla, aki Magyarország számos intézménye mellett külföldön szerzett tapasztalatot.

Az elmúlt években egyre több információ és különféle mozgalmak terjednek azzal kapcsolatban, hogy a szülés természetes folyamat, és fontos, hogy jól és pozitív tapasztalattal éljék át a nők, a kisbabák és a családok.

A szülészeteken is egyre több változás történt, egyre nagyobb mértékben kezdik figyelembe venni a nők igényeit. Egyebek mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben is lehetőséget biztosítanak apás szülésre, az aranyórára és bababarát rendszer lévén, az édesanya első napjait is együtt töltheti újszülöttjével.

Bevezették a vajúdás alatti evés és ivás lehetőségét, a bababarát császármetszést is. De ma már az is választható, hogy mely város egészségügyi intézményében szeretnék világra hozni gyermekünket az anyukák és egyre elterjedtebbek a születésházak, valamint a megfelelő feltételek mellett levezényelt otthon szülés is.

Nemcsak a tárgyi feltételek, hanem a testi és lelki felkészültség is fontos a zavartalan szüléshez.

– Azért szükséges az előkészület, mert a régi hagyományos női átadási vonalak hiányoznak, sok esetben a nők nem tudják, mire számíthatnak – mondta a szakember. Ha valamit nem ismerünk, természetes, hogy tartunk tőle.

A pletykafalui baba-mama klubban is kedvelt téma volt a szülésre felkészülés és a gyermekágyi időszak nehézségei
Fotó: Beküldött fotó

– Abban az esetben, ha tudjuk mi vár ránk és milyen lehetőségeink vannak, illetve ismerünk praktikákat, akkor már jobb esélyekkel indulunk a pozitív szülésélményért.

– Nem mellesleg tanulmányok igazolják, hogy a szüléskor, születéskor bevésődött történések és emlékek az egész további életünket befolyásolják, egyéni, családi és később társadalmi szinten is.

– A várandós nők félnek, hogy testük nem képes a szülésre, tartanak a fájdalomtól, illetve a kórházi körülményektől, hiszen információk híján nem tudják, mi történhet pontosan körülöttük. Ez viszont szerencsére csökkenő tendenciát mutat, hiszen egyre több a tudatos ember, akik nem szeretnének sodródni az árral – mondta Kiss Olga.

– Bizonytalan voltam az első várandósságom során, nem tudtam, mire számíthatok, és úgy gondoltam, hogy a párom mellé kell egy stabil ember, aki végig mellettem van. Ezért kerestünk dúlát, aki elmondta, hogy mi fog történni, ezzel is erősítve a biztonságérzetemet és az önbizalmamat – emelte ki a szolnoki Avar Vanda, majd hozzáfűzte, hogy a terhességének pozitív megéléséhez is hasznos tippeket és tanácsokat kapott Olgától.

– A várandósság ideje alatt megbeszéltük, mik a szülés beindulásának jelei, így volt időm és lehetőségem ráhangolódni, amikor felismertem azokat. A vajúdás során a férjem és Olga váltották egymást, és tartották bennem a lelket, végül is hosszú volt, de jó élményként emlékszem vissza a fiam születésére – hangsúlyozta a fiatal anyuka.

A szakember szerint, akik felkészülnek és az igényeiknek megfelelő segítőket találnak, jó szülésélményről számolnak be.

Tanácsokkal is ellátja a leendő szülőket

– A felkészítés során átbeszéljük a trimeszterek jellemzőit – mondta a szolnoki Kiss Olga. – Szó esik arról, hogy mik a szülés indulásának jelei, mi történik a vajúdás egy-egy szakaszában testileg, érzelmileg, és melyik szakaszban milyen támogató, segítő technikák vannak, amiket alkalmazhatnak.

– Megismertetem velük a választási lehetőségeiket, beszélünk a beavatkozásokról, a protokollról, és tanítok olyan technikákat, amit gyakorolni kell a szülésig az esetleges félelmek feloldására.

– Beszélünk külön az apa szerepéről is, arról, hogyan tud bekapcsolódni, mit tud segíteni, tenni, ő érzelmileg hogyan tudja jól megélni az egészet. Kiemelem a gyermekágyas időszak regenerálódásának fontosságát és a babával összekovácsolódást segítő tippeket is – mondta a szolnoki Kiss Olga.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában