GALÉRIÁVAL

2019.09.29. 11:30

Látványos képsorokon elevenedik meg a Tisza-tó élővilága

Szeptember végén a Kovács Pál Művelődési Központban került sor Szendőfi Balázs halkutató új filmjének bemutatójára. A Szőke tó című, négyrészes alkotás a halfauna mindennapjain keresztül kalauzolja végig a nézőt a Tisza-tó látványos átalakulásán.

Ujvári László

A professzionális technikával, a szakértő szemével készült vágóképek sokszor lélegzetelállító pillanatokba engednek betekintést. Eddig nem látott oldaláról világítja meg a tározó különleges élővilágának újjászületését a hideg téli hónapoktól, a nyári nyüzsgésen át az őszi vízleeresztésig. A filmben szó esik az áradások alkalmával a réteket elöntő vízben ívó pontyokról és az Ukrajnából hazánk területére tonnaszám beúszó hulladékról. Döbbenetes látványt nyújt, ahogy a PET palackok, valamint egyéb hulladék árnyékában kora nyáron megindul a Tisza virágzása és kérészek millió lepik el a szőke folyót.

– Ilyenkor minden évben azt mutatja meg a ciánszennyezésből felépülő folyó, hogy élni akar – hangzik el a filmben.

Szendőfi Balázs érdekes logika alapján hat évszakot különít el a Tisza-tó vonatkozásában. A Kiskörén szabályozott vízszint különbözteti meg a kisvizes- és nagyvizes tavaszt. Akárcsak a kisvizes-, valamint nagyvizes őszi időszakokat. A nyári főszezon zsongását pedig a téli hónapokban heveri ki a természet.

Víz alatti képeken szembesülhetünk az elhibázott haltelepítések során idekerült törpeharcsák okozta problémával, valamint a fogatlanul vadászó busák egyre nagyobb térnyeréséről.

Számos őshonos fajunk eltűnéséről az emberi felelőtlenség tehet.

A Szőke tó – a Tisza-tó hat évszaka című alkotás Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezetőjének ötlete alapján született meg. A 2018-as Gödöllői Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasa, Szendőfi Balázs kapott felkérést a film elkészítésére. Elmondása szerint sokat segítette a forgatás hónapjaiban Papp Gábor, a halgazdálkodási társaság ökológusa. Szakmai iránymutatást – mint lektor – Dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke nyújtott.

– A forgatás minden pillanatát élveztem, az egyik legnagyobb élményt talán az első részben látható pontyívás jelentette, mely éppen a születésnapomon történt – idézte fel kérdésre a természetfilmes.

Bár vannak olyan részek, amiket szeretett volna jobban kibontani, megmutatni, de mint fogalmazott: egyetlen hasonló film sem lehet teljes. A visszajelzések alapján elmondható, hogy sikerült átfogó képet adni a Tisza-tóról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában